Eerste Nederlandse Cyberwerkplaats opent deuren in Rotterdam

hacker4-gabor-kalman

De allereerste Nederlandse Cyberwerkplaats in Rotterdam open kort voor de zomer de deuren. De Cyberwerkplaats is een plek waar jongeren (scholieren, schoolverlaters en gamers) 21-eeuwse vaardigheden worden bijgebracht. Denk hierbij aan vaardigheden zoals het leren hacken van apparaten die verbonden zijn met het internet.

Met de opening van de Cyberwerkplaats, naar goed voorbeeld van het succesvolle Franse initiatief ‘École 42’, springen de initiatiefnemers op een rebelse manier in op de toenemende marktvraag naar (cyber)securityspecialisten. Jongeren worden soms letterlijk van de straat geplukt, opgeleid en gekoppeld aan bedrijven die deze jongeren onder hun hoede nemen. Het uitgangspunt van de Cyberwerkplaats is: ‘hack je gek en verdien een werkplek’!

Talentvolle medewerkers aantrekken

“Wereldwijd worstelen bedrijven en overheden met het aantrekken van jonge talentvolle (cyber)securitymedewerkers omdat zij simpelweg op de verkeerde plekken zoeken”, zegt Mary-Jo de Leeuw, één van de initiatiefnemer van de Cyberwerkplaats. De Leeuw, associate partner bij Revnext, werd de afgelopen jaren door diverse opdrachtgevers in haar rol van cybersecurity-expert ingehuurd om mee te denken over de ‘human capital agenda’.

De Leeuw: ”De meeste organisaties staren zich bijvoorbeeld blind op ‘profielen’ en inspiratieloze ‘hackatons’ en zeuren daarna dat ze niet aan personeel kunnen komen maar dan snap je de securitywereld gewoon echt niet. De hoogste tijd dus voor verandering en een omschakeling die wij dus noodgedwongen zelf gaan doorvoeren omdat wij nergens anders gehoor kregen.”

De meeste securitytalenten zijn autodidact

Onderzoek wijst uit dat de meeste securitytalenten autodidact zijn; talenten die zichzelf een weg naar de securitytop hebben weten te werken door gewoon te zijn, wie ze zijn. Astrid Oosenbrug (mede-initiatiefnemer, oud Tweede Kamerlid en IT-expert): “Daar ben ik zelf het levende bewijs van. Ik heb diverse jongeren onder mijn vleugels genomen de afgelopen jaren en die zijn uiteindelijk allemaal goed terecht gekomen. Maar die jongeren passen ook niet in een profiel waar organisaties zo krampachtig aan vast blijven houden. Ik zie het dan ook als een voorrecht dat ik al mijn kennis in de Werkplaats mag inbrengen om zo jongeren op grote(re) schaal te mobiliseren en hopelijk te inspireren.”

De Cyberwerkplaats knoopt alle zaken – werving, opleiding, bedrijvenselectie, mentorschap en coaching - aan elkaar en doet dat met een groot aantal samenwerkingspartners zoals Radically Open Security (ROS), een bedrijf dat vele internationale awards won de afgelopen jaren. Melanie Rieback (CEO van ROS): ”Eindelijk een antwoord op de behoefte aan securitytalenten waar wij graag ons steentje aan bijdragen door te investeren in opleidingen. Dat doen wij samen met ons wereldwijde netwerk aan hackers. En uiteraard nemen we jongeren mee onder de arm in de hoop ze langdurig aan ons te kunnen binden”.

Locatie selecteren

“We zijn met de gemeente Rotterdam in overleg op welke plek deze Cyberwerkplaats het beste tot zijn recht komt. We hebben nu een aantal locaties in optie en de knoop hierover hakken we de aankomende weken door. Inmiddels wordt er overigens flink gesleuteld aan het eerste ‘lesmateriaal’ en hebben de eerste hacksessies plaatsgevonden. De ‘learnings’ van deze eerste pilotsessie, nemen wij mee in het vervolgtraject. Voor de zomer openen wij dus officieel de deuren in Rotterdam, stropen wij de mouwen en kunnen wij hopelijk veel securitydromen waarmaken”, zegt Anouk Vos, mede-initiatiefnemer en founding partner bij Revnext. “We zijn er klaar voor”.

Meer over
Lees ook
Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

InfosecurityMagazine bestaat tien jaar. Wat is er in die tijd veranderd? Die vraag is voorgelegd aan Remco Geerts. Remco is bij Tesorion verantwoordelijk voor strategie en innovatie. Hij zit ruim 25 jaar in de sector. Hierdoor is hij niet alleen de juiste persoon voor die functie, maar ook voor dit interview.

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Volgens onderzoek van Orange Cyberdefense was de maakindustrie het afgelopen jaar het grootste doelwit van cyberaanvallen: bijna 33 procent trof deze sector. Al jaren is deze industrie het vaakst getroffen. Jeroen Wijnands, Head of OT Security bij Orange Cyberdefense, ziet bij het gros van deze bedrijven dezelfde misstappen. Dit zijn volgens hem d1

Cloudflare-rapport maakt inzichtelijk dat organisaties moeilijkheden ondervinden bij het identificeren en beheren van cyberrisico's van API's

Cloudflare-rapport maakt inzichtelijk dat organisaties moeilijkheden ondervinden bij het identificeren en beheren van cyberrisico's van API's

Cloudflare heeft het API Security & Management Report gepubliceerd. Dit rapport onthult dat API's meer dan ooit worden ingezet, waardoor bedrijven de deur wijd openzetten voor meer online bedreigingen dan we eerder hebben meegemaakt. Het rapport maakt inzichtelijk dat er een kloof bestaat tussen het gebruik van API’s door bedrijven en hun vermogen1