Een veilige omgeving door een alarmsysteem met meldkamer

photo-1590613607026-15c463e30ca5.jpg

In december 2021 stond het aantal geregistreerde inbraken op ruim 59.500. In de afgelopen jaren heeft het aantal inbraken grote schommelingen meegemaakt, maar het gemiddelde aantal inbraken is over de gehele periode van 2016 tot 2021 wél gedaald. De categorie waar de grootste afname in inbraken op te merken was, is woninginbraak.

Toch is 59.500 een groot getal. Om deze hoeveelheid in te dimmen, zijn installateurs van alarmsystemen continu aan het experimenteren om hun oplossingen beter te maken. Deze ontwikkelingen zijn van uiterst belang om inbraak te voorkomen, zowel in woningen als bedrijfspanden. Tegenwoordig bestaan er zelfs alarmsysteem met meldkamer waarbij de centralist direct de (alarm)melding kan controleren aan de hand van de camerabeelden bij u op locatie.

Hoe werken deze alarmsystemen precies? En welke soorten systemen bestaan er?

 

De werking van een alarmsysteem

Alarmsystemen zijn zowel bedraad als draadloos te verkrijgen. Bedrade alarmsystemen worden over het algemeen als betrouwbaarder ervaren, maar zijn een stuk lastiger om aan te sluiten. Alle melders moeten verbonden zijn met de centrale van het alarmsysteem, iets dat vaak lastig te realiseren is in een doorsnee woning met gestukadoorde muren en plafonds en bedrijven met een groot aantal ruimtes. Een draadloos systeem is daarentegen eenvoudig om te installeren, maar zorgt wel eens voor storingen doordat deze variant verbonden is met een eigen draadloos RF netwerk. Een zwak RF netwerk wat komt door bijv. veel beton of staal in de woning kan zorgen dat een melder offline ligt.

 

Bij een volledig alarmsysteem zijn meerdere elementen betrokken. Een centrale vormt hierbij de basis en hier komen alle meldingen vanuit de detectie componenten binnen. Dit apparaat wordt gezien als een verbindingssysteem tussen de verschillende componenten.

Bewegingsmelders nemen bewegingen waar in alle ruimtes waar deze worden geplaatst. Wanneer iets wordt waargenomen, geven de sensoren dit door aan de centrale. Eventuele aanwezige beveiligingscamera’s nemen de beelden op  en geven de centralist op de meldkamer direct zicht op de situatie. Een sirene en flitser worden geïnstalleerd zodat deze de omgeving op de hoogte brengen van de inbraak.

Een alarmsysteem met meldkamer

Veilige panden worden gekenmerkt door een ijzersterk beveiligingssysteem. Hieronder vallen de hiervoor genoemde elementen, waaronder een centrale van het alarmsysteem, bewegingsmelders, sirenes, flitser en beveiligingscamera’s. Maar een ander belangrijk onderdeel van een grondige beveiliging, is de opvolging. Dit kan het beste uitgevoerd worden door een door justitie erkende meldkamer.

Wanneer het beveiligingssysteem detecteert dat een inbraak wordt gepleegd, wordt een melding gemaakt naar de meldkamer. Wanneer u in het bezit bent van de juiste camera’s kan de meldkamer direct de melding van het alarmsysteem verifiëren. Bij een daadwerkelijke inbraak, zal de meldkamer de camerabeelden direct doorzetten naar de Politiemeldkamer. Deze genoemde oplossing zorgt ervoor dat uw alarmmelding prioriteit 1 bij de Politie wordt.

Welk alarmsysteem past het best bij jouw gelegenheid?

Ieder gebouw of woning heeft een beveiligingssysteem dat het best past bij de situatie en omgeving. Er zijn een aantal componenten op alarmsystemen met meldkamer die een essentiële rol spelen binnen ieder pand. Rookmelders zijn hier een goed voorbeeld van. Deze componente vallen niet volledig onder inbraakmeldsystemen, maar dragen wel bij aan de veiligheid.

Het beveiligen van een pand begint bij bewegingssensoren en deur- en raamsensoren. Deze sensoren geven een alarm af wanneer deuren of ramen worden geopend. Dit zijn voorbeelden van beveiligingssystemen die geschikt zijn voor ieder pand of woning. Geavanceerde systemen met de juiste meldkamerdiensten, zoals een alarm- en camerasysteem welke verbonden zijn met een meldkamer, passen daarentegen beter binnen bedrijven of woningen waarbij men wil dat er bij een poging tot een inbraak snel politie op locatie is.  

Andere voordelen van een alarmsysteem met meldkamer

Het grootste voordeel van een alarm- in combinatie met een camerasysteem welke verbonden is met een door justitie erkende meldkamer, is natuurlijk dat er snel ingegrepen kan worden. Maar er zijn ook andere voordelen die aantrekkelijk zijn. Zo kunnen dergelijke beelden van inbrekers gedeeld worden met de politie om te achterhalen wie deze personen zijn.

De meldkamer waar het systeem mee verbonden is, is 24/7 geopend en kan dus op ieder moment ingrijpen. Daarom bieden dit soort alarmsystemen in combinatie met de juiste meldkamerdiensten  uitstekende beveiliging voor ieder pand.

Meer over
Lees ook
Intel doopt McAfee om tot Intel Security

Intel doopt McAfee om tot Intel Security

Intel maakt bekend de naam McAfee niet langer te zullen gebruiken voor zijn antivirusproducten. Het bedrijf wil hiermee de banden met de McAfee-oprichter John McAfee zo veel mogelijk verbreken. De McAfee-oprichter is de laatste jaren regelmatig negatief in het nieuws. Zo werd hij in 2012 gezocht voor moord in het Centraal-Amerikaanse land Belize.1

Kingston lanceert beveiligde USB-stick met USB 3.0-ondersteuning

Kingston lanceert beveiligde USB-stick met USB 3.0-ondersteuning

Kingston lanceert de DataTraveler Locker+ G3 USB 3.0 Flash drive. De nieuwste generatie van de DataTraveler Locker+ G3 biedt dankzij USB 3.0 hogere datasnelheden dan zijn voorganger. De USB-sticks van Kingston zijn beveiligd met een wachtwoord en is voorzien van hardware die alle opgeslagen data automatisch versleuteld. Gebruikers kunnen hierdoor1

Best practices helpen privé-apparaten veilig op de werkvloer te gebruiken

Best practices helpen privé-apparaten veilig op de werkvloer te gebruiken

Microsoft lanceert een reeks best practices voor werknemers die hun privé-apparaten op de werkvloer willen gebruiken. Het bedrijf adviseert onder andere alleen legitieme apps en software te gebruiken die afkomstig is van betrouwbare bronnen. Het meenemen van privé-apparaten naar de werkvloer, wat ook wel Bring Your Own Device (BYOD) wordt genoemd1