Eén op de twintig Nederlanders is slachtoffer van identiteitsfraude

privacy

Bijna één op de twintig (4,6%) Nederlanders van 16 jaar en ouder is het slachtoffer van identiteitsfraude. Slechts 10% van de gedupeerde doet echter aangifte van identiteitsfraude, waardoor de politie geen goed beeld heeft van de criminaliteitsvorm.

Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit Leiden in het kader van het Onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap (P&W), waarbij gekeken is naar de periode 2008-2012. In absolute aantallen zijn enkele honderdduizenden mensen door identiteitsfraude getroffen. In alle gevallen werden persoonsgegevens van slachtoffers gestolen, waarna geld van hun bankrekening werd afgeschreven. Gemiddelde raakte slachtoffers ongeveer 400 euro kwijt door de fraude. In ruim 80% van de gevallen werd deze schade volledig vergoed.

300 miljoen euro schade

De maatschappelijk schade door identiteitsfraude is groot. Naar schatting hebben banken en hun klanten in de periode 2008-2012 zo'n 300 miljoen euro schade opgelopen. Experts verwachten dat identiteitsfraude in de toekomst een groter probleem gaat worden. De Universiteit Leiden noemt het dan ook zaak dat er intensief wordt samengewerkt tussen met name de overheid en het bedrijfsleven.

De wijze waarop identiteitsfraude wordt gepleegd loopt sterk uiteen. Denk hierbij aan ouderwets post hengelen tot complexe aanvallen waarbij een taakverdeling wordt gehanteerd tussen hackers, tussenpersonen die op illegale online marktplaatsen gestolen persoonsgegevens verhandelen en ‘money mules’ of katvangers, die de uiteindelijke winst incasseren.

Lees ook
Sociaal ontwikkelbedrijf Ergon houdt communicatie veilig met Zivver

Sociaal ontwikkelbedrijf Ergon houdt communicatie veilig met Zivver

Zivver, leider op het gebied van veilige communicatieoplossingen, maakt bekend dat Ergon heeft gekozen voor Zivvers veilige communicatieplatform. Hierdoor kan een selecte groep medewerkers die met persoonsgevoelige informatie van werkzoekenden werkt, op een veilig manier gegevens mailen naar de betrokken instanties.

Laptop met persoonsgegevens gestolen bij Waterschap Aa en Maas

Laptop met persoonsgegevens gestolen bij Waterschap Aa en Maas

Twee laptops met persoonsgegevens van Waterschap Aa en Maas zijn tijdens verbouwingswerkzaamheden op het hoofdkantoor in Den Bosch gestolen. De laptops bevatten persoonsgegevens van leden van het algemeen bestuur. Dit bevestigt het waterschap aan het Eindhovens Dagblad (ED). Getroffen bestuursleden zijn door het waterschap op de hoogte gesteld va1

Privégegevens van 20.000 Nederlandse autokopers inzichtelijk door datalek

Privégegevens van 20.000 Nederlandse autokopers inzichtelijk door datalek

De privégegevens van 20.000 Nederlandse autokopers zijn via internet toegankelijk geweest. Dit was mogelijk door een fout in de website van kredietverstrekker AutoCash. Dit meldt RTL Nieuws op basis van een tipgever. Deze geeft aan het lek al maanden geleden te hebben aangekaart bij de softwareleverancier, maar dat het lek niet is gedicht. RTL Z1