Een op de drie Duitse bedrijven getroffen door ransomware

hacker4-gabor-kalman

Dat ransomware veel slachtoffers maakt is bekend. Hoe groot de omvang van de dreiging is wordt echter inzichtelijk dankzij cijfers van de Duitse overheid. Een derde van alle Duitse bedrijven geeft aan in de afgelopen zes maanden getroffen te zijn door ransomware.

In het onderzoek zijn zoveel kleine, middelgrote als grote bedrijven gevraagd naar hun ervaringen met ransomware. 32% van de bedrijven geeft aan hier in het afgelopen half jaar mee te maken hebben gehad. Infecties vinden grofweg op twee manieren plaats: via besmette e-mailbijlages en via kwetsbaarheden in verouderde software. De meest voorkomende vormen van ransomware in Duitsland zijn Locky en TeslaCrypt.

Maatregelen

Ransomware wordt in toenemende mate erkend als een dreiging. Bijna 9 op de 10 Duitse bedrijven zegt inmiddels maatregelen te hebben genomen om zich tegen deze vorm van malware te wapenen. Vooral trainingen voor het personeel, het inzetten van verbeterde anti-virustechnologie, het maken van backups en het filteren van verkeer op de gateway zijn populaire maatregelen.

Ransomware besmettingen vinden meestal plaats op individuele werkstations (70%). 22% van de bedrijven geeft echter aan dat een aanzienlijk deel van hun IT-infrastructuur door de malafide software is getroffen. Bij 11% van de bedrijven heeft dit ook daadwerkelijk geleid tot verlies van kritieke data.

Rapport

In het rapport dat de Duitse overheid heeft vrijgegeven wordt ook gekeken andere aanvalsvectoren, waaron spam, drive-by infecties via exploitkits, kwetsbaarheden in servers en onbeveiligde features voor beheer op afstand. Meer informatie over deze aanvalsvectoren is te vinden in het rapport van de Duitse overheid.

Lees ook
Verizon Business 2023 Mobile Security Index: stem beveiliging af op zakelijke vereisten

Verizon Business 2023 Mobile Security Index: stem beveiliging af op zakelijke vereisten

Verizon Business brengt het 2023 Mobile Security Index (MSI) rapport uit. Deze zesde editie van het rapport presenteert de topdreigingen voor het beveiligen van mobiele apparaten. Het MSI-rapport bevat inzichten en best practices van partners Akamai, Fortinet, Lookout, Allot, IBM, Proofpoint, Check-Point en Ivanti die organisaties ondersteunen bij1

Onderzoek Proofpoint: TA571 levert IcedID Forked Loader

Onderzoek Proofpoint: TA571 levert IcedID Forked Loader

Onderzoekers van Proofpoint ontdekten dat TA571 de Forked-variant van IcedID levert in twee campagnes. Dit vond plaats op 11 en 18 oktober 2023. Beide campagnes bevatten meer dan 6.000 berichten die allemaal een impact hadden op meer dan 1.200 klanten in verschillende sectoren verspreid over heel de wereld.

Zowel cybercriminelen als –verdedigers gebruiken AI

Zowel cybercriminelen als –verdedigers gebruiken AI

Nieuwe ISACA-gids ondersteunt bedrijven bij het managen van generatieve AI-risico’s