E-mailservers van Tweede Kamer blijken niet goed beveiligd

email-pixabay-geralt

De e-mailservers van de Tweede Kamer blijken lange tijd slecht beveiligd te zijn en e-mail spoofing mogelijk te maken. Aanvallers konden hierdoor eenvoudig uit naam van politici e-mails naar derden versturen.

Het lek is ontdekt door Follow the Money. De website wist onder meer uit naam van premier Mark Rutte, Halbe Zijlstra, Geert Wilders en Alexander Pechtold e-mails te versturen. Follow the Money stelt dat het lek al zeker een jaar bekend was, maar niet werd gedicht.Dit terwijl het lek binnen enkele minuten verholpen kon worden. Follow the Money maakte het lek daarom maandag 23 oktober openbaar. Een woordvoerder van de Tweede Kamer meldt aan NU.nl dat het lek dinsdag 24 oktober is gedicht.

Eerder bleek uit een steekproef van Binnenlands Bestuur al dat veel Nederlandse gemeenten hun e-mailservers niet goed hebben beveiligd. Van de 50 geteste gemeenten bleken alleen Den Haag, Den Bosch en Woerden hun e-mailservers goed ingesteld te hebben en e-mail spoofing onmogelijk te maken. Bij de overige 47 was e-mail spoofing wel mogelijk.

Meer over
Lees ook
Cyberonzekerheid baart CEO's zorgen

Cyberonzekerheid baart CEO's zorgen

Het recente 'Cyber-Resilient CEO' rapport van Accenture legt een verrassende realiteit bloot: ondanks dat bijna alle CEO's van grote, internationale bedrijven (96%) het belang van cybersecurity erkennen, maakt 74% zich zorgen over hun vermogen om cyberdreigingen succesvol het hoofd te bieden.

Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen het perfecte lokaas voor cybercriminelen

Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen het perfecte lokaas voor cybercriminelen

De Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen staan voor de deur. Politieke partijen voeren massaal verkiezingscampagnes in aanloop naar woensdag 22 november, de dag waarop de stembureaus geopend zijn en de Nederlandse kiezers hun stem uitbrengen.

Nederlandse online shoppers lopen risico op emailfraude

Nederlandse online shoppers lopen risico op emailfraude

Proofpoint Inc., een cybersecurity- en compliance-bedrijf, publiceert onderzoek waaruit blijkt dat 68% van de grootste Nederlandse retailers achterloopt met elementaire cybersecuritymaatregelen. De bevindingen zijn gebaseerd op een Domain-based Message Authentication, Reporting en Conformance (DMARC) analyse van de top 50 grootste Nederlandse reta1