'Duitsland luisterde Amerikaanse politici niet bewust af'

spionage

De Duitse inlichtingendienst BND heeft telefoongesprekken van de Amerikaanse minister John Kerry van Buitenlandse Zaken en zijn voorganger Hillary Clinton afgeluisterd. Dit meldt Der Spiegel. De Duitse politicus Patrick Sensburg van het CDU stelt in een interview met persbureau DPA dat de Amerikaanse politici niet bewust zijn afgeluisterd door de Duitsers.

De onthullingen van de Duitse media zijn opvallend, aangezien Duitsland juist schande sprak van het afluisteren van bondskanselier Angela Merkel door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. De nieuwe onthullingen tonen echter aan dat ook Duitsland zich schuldig maakt aan het bespioneren van NAVO-bondgenoten. Ook Turkije zou namelijk jarenlang door de BND zijn bespioneerd.

Niet bewust afgeluisterd

Sensburg stelt dat Duitsland echter nooit bewust politici van bevriende staten afluistert. Wel kan het volgens de CDU-politicus voorkomen dat telefoongesprekken per ongeluk worden afgeluisterd op het moment dat buitenlandse politici afreizen naar een 'crisisgebied' dat Duitsland in de gaten houdt.

Sensburg, die onderzoek doet naar de afluisterpraktijken van de NSA in Duitsland, stelt dat het monitoren van dit soort risicogebieden noodzakelijk is voor het werk van de BND. Het zou helaas niet te voorkomen zijn dat hierbij ook telefoongesprekken van politici uit bevriende landen per ongeluk worden opgevangen.

Via: BN de Stem

Meer over
Lees ook
China overheid werkt aan eigen besturingssysteem als antwoord op NSA-spionage

China overheid werkt aan eigen besturingssysteem als antwoord op NSA-spionage

De Chinese overheid werkt samen met een aantal softwarebedrijven aan een veilig besturingssysteem dat een alternatief moet worden voor Windows en Android. Het China Operating System wordt gebaseerd op Linux en is een antwoord op de vele onthullingen over spionage door inlichtingendiensten als de NSA. De ontwikkeling van het besturingssysteem staa1

'NSA kan offline systemen op kilometers afstand afluisteren'

'NSA kan offline systemen op kilometers afstand afluisteren'

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA gebruikt radiogolven om systemen die niet met internet zijn verbonden te kunnen hacken. De onthulling bewijst opnieuw dat het offline houden van systemen geen garantie is voor een veilig systeem. The New York Times meldt op basis van NSA-documenten dat het programma voor het afluisteren van offline systemen d1