Duitse ziekenhuizen getroffen door ransomware

malware

IT-systemen van tenminste zes ziekenhuizen in het Duitse Noordrijn-Westfalen zijn besmet met ransomware. De malware heeft patiëntgegevens versleuteld en ontoegankelijk gemaakt, waardoor artsen niet meer bij deze gegevens konden en operaties moesten worden uitgesteld.

Dit meldt het Duitse RP Online. Het gaat om ziekenhuizen in Mönchengladbach, Neuss, Essen en Keulen. Het ziekenhuis in Neuss lijkt het zwaarst getroffen. De systemen van dit ziekenhuis werden besmet met ransomware, dat patiëntgegevens heeft versleuteld. Dit maakte het voor zorgverleners onmogelijk de dossiers van patiënten in te kijken, wat er uiteindelijk toe leiden dat verschillende operaties uitgesteld moesten worden. Een manager van het ziekenhuis zegt tegenover RP Online dat het serviceniveau van het ziekenhuis door de virusuitbraak terug is gebracht naar het niveau van 2006.

Het virus zou op de IT-systemen van het ziekenhuis terecht zijn gekomen via een bijlage die is meegestuurd met een e-mail. Een nietsvermoedende werknemers van het ziekenhuis heeft deze bijlage geopend, waarna het virus zich installeerden en wist te verspreiden door het ziekenhuis.

Lees ook
Cybergroep richt zich op Europese overheidsfunctionarissen met phishingaanvallen

Cybergroep richt zich op Europese overheidsfunctionarissen met phishingaanvallen

Onderzoekers van Proofpoint hebben een groep cybercriminelen ontdekt genaamd TA473, ook wel bekend als Winter Vivern. Deze groep richt zich op militaire, overheids- en diplomatieke bedrijven in Europa die betrokken zijn bij de Russisch-Oekraïense oorlog. Ze maken gebruik van een kwetsbaarheid in Zimbra software om ongepatchte webmail portals te vi1

Bijna 9 op de 10 Benelux-bedrijven is in 2022 getroffen door ransomware; ruim de helft (55%) zelfs meer dan eens

Bijna 9 op de 10 Benelux-bedrijven is in 2022 getroffen door ransomware; ruim de helft (55%) zelfs meer dan eens

Barracuda Networks heeft zijn 2023 Ransomware Insights rapport gepubliceerd. Daaruit blijkt dat maar liefst bijna 9 op de 10 (87%) onderzochte organisaties in de Benelux in 2022 minstens één ransomware-aanval te verduren heeft gehad. Ruim de helft (55%) is zelfs twee keer of vaker getroffen. Deze percentages liggen hoger dan het wereldwijde gemidd1

Grijp die ransomware-crimineel

Grijp die ransomware-crimineel

Hoe spot je de ransomware-crimineel die op kousenvoeten in je IT-omgeving aan het rondneuzen is? Het antwoord op de million dollar question is: spooksystemen neerzetten.