Duitse ziekenhuizen getroffen door ransomware

malware

IT-systemen van tenminste zes ziekenhuizen in het Duitse Noordrijn-Westfalen zijn besmet met ransomware. De malware heeft patiëntgegevens versleuteld en ontoegankelijk gemaakt, waardoor artsen niet meer bij deze gegevens konden en operaties moesten worden uitgesteld.

Dit meldt het Duitse RP Online. Het gaat om ziekenhuizen in Mönchengladbach, Neuss, Essen en Keulen. Het ziekenhuis in Neuss lijkt het zwaarst getroffen. De systemen van dit ziekenhuis werden besmet met ransomware, dat patiëntgegevens heeft versleuteld. Dit maakte het voor zorgverleners onmogelijk de dossiers van patiënten in te kijken, wat er uiteindelijk toe leiden dat verschillende operaties uitgesteld moesten worden. Een manager van het ziekenhuis zegt tegenover RP Online dat het serviceniveau van het ziekenhuis door de virusuitbraak terug is gebracht naar het niveau van 2006.

Het virus zou op de IT-systemen van het ziekenhuis terecht zijn gekomen via een bijlage die is meegestuurd met een e-mail. Een nietsvermoedende werknemers van het ziekenhuis heeft deze bijlage geopend, waarna het virus zich installeerden en wist te verspreiden door het ziekenhuis.

Lees ook
G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

Recente security-incidenten hebben een nieuwe variant van Agent Tesla aan het licht gebracht. Hierbij wordt een ongebruikelijk compressieformaat gebruikt om informatie te stelen: ZPAQ. Maar wat is dit precies en welk voordeel biedt het aan cybercriminelen?

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1