Duitse rechter: 'Bewaarplicht voor telecom- en internetgegevens is in strijd met de Europese wet'

hamer-rechter-rechtszaak

Een bewaarplicht voor telecom- en internetgegevens is in strijd met de Europese wet. Dit oordeelt een Duitse rechter in een rechtszaak aangespannen door de Duitse ISP SpaceNet.

De nieuwe bewaarplicht had op 1 juli in Duitsland van kracht moeten worden. De wet verplicht ISP’s verkeersgegevens zoals metadata van gevoerde gesprekken op te slaan voor een periode van tien weken. Locatiedata moet voor een periode van vier weken worden opgeslagen. Het Oberverwaltungsgericht in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen stelt echter dat een bewaarplicht ervoor zorgt dat verkeers- en locatiegegevens van nagenoeg alle gebruikers van telefoon- en internetdiensten worden opgeslagen. Dit is volgens de rechtbank in strijd met de Europese wet.

Alleen toegestaan bij ernstige misdrijven

De rechtbank wijst op een uitspraak van het Europees Hof van Justitie van eind december, die oordeelt dat dergelijke gegevens alleen mogelijk worden verzameld voor om verdachten van ernstige misdrijven die de openbare veiligheid in gevaar brengen op te sporen. De Duitse rechter oordeelt op basis hiervan dat een bewaarplicht in de huidige vorm niet is toegestaan, en in de wet moet worden gespecificeerd van welke personen en in welke gevallen data moet worden bewaard.

Nederland werkt momenteel eveneens aan een bewaarplicht voor telecom- en internetgegevens. Een wetsvoorstel voor een dergelijke bewaarplicht is in september naar de Tweede Kamer gestuurd. Nederland kende eerder een bewaarplicht, die in 2015 werd geschrapt.

Meer over
Lees ook
'NSA kan offline systemen op kilometers afstand afluisteren'

'NSA kan offline systemen op kilometers afstand afluisteren'

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA gebruikt radiogolven om systemen die niet met internet zijn verbonden te kunnen hacken. De onthulling bewijst opnieuw dat het offline houden van systemen geen garantie is voor een veilig systeem. The New York Times meldt op basis van NSA-documenten dat het programma voor het afluisteren van offline systemen d1

'Telecomproviders moesten van de Britten kiezen voor een zwakkere encryptie'

'Telecomproviders moesten van de Britten kiezen voor een zwakkere encryptie'

De eerste versie van het gsm-protocol, A5/1, is voorzien van een zwakkere encryptie dan oorspronkelijk de bedoeling was. De Britse geheime dienst GCHQ zou alle betrokken providers hiervoor flink onder druk hebben gezet. Dit stelt Peter van der Arend, die voor het Nederlandse PTT meewerkte aan het ontwerp van het protocol, in een interview met de1