Doxware gaat nóg agressiever te werk dan ransomware

malware

Ransomware is een groeiend probleem voor bedrijven en gebruikers wereldwijd. Een nieuwe vorm van malware gaat echter nóg agressiever te werk dan ransomware: doxware. Doxware neemt net als ransomware data en systemen in gijzeling. Deze nieuwe dreiging dreigt echter ook privégesprekken, foto’s en gevoelige bestanden openbaar te maken indien slachtoffers niet tot betaling overgaan.

Hiervoor waarschuwt Chris Ensey, COO van Dunbar Security Solutions, in een artikel op Dark Reading. Volgens gegevens van de FBI die zijn opgenomen in onder andere een rapport van Malwarebytes en een rapport van IBM hebben cybercriminelen in de eerste drie maanden van 2016 ruim 209 miljoen dollar verdiend met ransomware. Dit betekent dat zij toen op koers lagen in geheel 2016 bijna 1 miljard dollar te verdienen met deze vorm van malware. Gezien deze cijfers is het niet verwonderlijk dat cybercriminelen proberen ransomware nog effectiever te maken en slachtoffers vaker te overtuigen tot betaling over te zijn gegaan.

Nauwkeurig geselecteerde doelwitten

Ensey wijst erop dat doxware meer planning vereist dan ransomware. Niet ieder doelwit beschikt immers over gevoelige informatie die openbaar gemaakt kan worden indien het slachtoffer weigert te betalen. Ensey verwacht dan ook dat cybercriminelen die aanvallen met doxware uitvoeren hun doelwitten nauwkeurig zullen selecteren. Vooral managers van bedrijven, politici, bekende personen en andere publieke figuren lopen risico slachtoffer te worden van doxware.

Inmiddels zijn de eerste aanvallen met doxware in het wild opgedoken, al zijn dergelijke aanvallen vooralsnog zeldzaam. Ensey meldt dat deze vorm van malafide software momenteel vooral voorkomt op het Windows platform. Ensey durft echter met zekerheid te zeggen dat dit gaat veranderen en doxware ook op andere platformen zal opduiken. Op dit moment richt doxware zich vooral op het openbaar maken van zakelijk e-mailverkeer.

Meer over
Lees ook
Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing laaide na een kleine dip in het eerste kwartaal van 2023 weer stevig op. Dat blijkt uit het Cy-Xplorer-rapport 2023 van Orange Cyberdefense. Dit zijn de 10 meest opvallende trends uit het rapport.

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Barracuda Networks heeft zijn 2023 Spearphishing Trends Rapport gepubliceerd. Daaruit blijkt dat ruim twee derde (68%) van de ondervraagde organisaties in de Benelux in 2022 het slachtoffer was van spearphishing. Dat is beduidend hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 50 procent. Ook doen bedrijven in de Benelux aanzienlijk langer over het detec1

Cybergroep richt zich op Europese overheidsfunctionarissen met phishingaanvallen

Cybergroep richt zich op Europese overheidsfunctionarissen met phishingaanvallen

Onderzoekers van Proofpoint hebben een groep cybercriminelen ontdekt genaamd TA473, ook wel bekend als Winter Vivern. Deze groep richt zich op militaire, overheids- en diplomatieke bedrijven in Europa die betrokken zijn bij de Russisch-Oekraïense oorlog. Ze maken gebruik van een kwetsbaarheid in Zimbra software om ongepatchte webmail portals te vi1