‘Door NotPetya gegijzelde data kan worden ontsleuteld’

encryptie

Het blijkt in sommige gevallen mogelijk te zijn data die is versleuteld door Petya/NotPetya te ontsleutelen. Dit kan echter alleen als de malware op het getroffen systeem beheerdersrechten had.

Dit meldt Positive Technologies in een blogpost. Het bedrijf meldt dat NotPetya zonder beheerdersrechten data van slachtoffers versleuteld met AES-encryptie, terwijl het besturingssysteem niet wordt aangetast. In dit geval is het alleen mogelijk de data te ontsleutelen met behulp van de private RSA-sleutel, die vooralsnog niet beschikbaar is.

Salsa20-algoritme

Indien NotPetya echter beheerdersrechten heeft weten te verkrijgen is het Salsa20-algoritme gebruikt om de volledige harde schijf van slachtoffers te versleutelen. De makers van NotPetya hebben volgens Positive Technologies echter fouten gemaakt bij de implementatie van dit algoritme. Door deze fouten is de harde schijf versleuteld met een 128-bit sleutel, in plaats van een 256-bit variant. Het kraken van een 128-bit sleutel is echter nog steeds zeer tijdrovend.

Door de wijze waarop het Salsa20-algoritme is geïmplementeerd is het echter mogelijk de harde schijf van getroffen systemen zonder sleutel te ontsleutelen. Salsa20 is een 'synchronous stream cipher' die voor het versleutelen van bestanden gebruik maakt van keystream. NotPetya blijkt bestanden die groter zijn dan 4MB in veel gevallen met dezelfde keystream-fragmenten te hebben versleuteld.

Keystream achterhalen

Deze keystream kan worden achterhaald aan de hand van bekende bestanden waarvan zeker is dat die kunnen worden teruggevonden op de versleutelde harde schijf. Zo wijst Positive Technologies erop dat een schone installatie van Windows 8.1 uit meer dan 200.000 bestanden bestaat, waarvan een flink deel terug te vinden zijn op de versleutelde harde schijf van slachtoffers. Aan de hand van deze Windows-bestanden is het volgens het bedrijf mogelijk de keystream te achterhalen, waardoor vervolgens de bestanden kunnen worden ontsleuteld.

Momenteel is er nog geen tool beschikbaar waarmee die proces kan worden geautomatiseerd. Positive Technologies verwacht dat datarecovery specialisten echter hiervoor tools zullen ontwikkelen.

Lees ook
Vooruitblik 2024 E-Storage: Waarom zou je Bitcoins betalen?

Vooruitblik 2024 E-Storage: Waarom zou je Bitcoins betalen?

2023 kunnen we zien als een kantelpunt. Waar organisaties zich tot nu toe vooral hebben gericht op de preventie van cyberaanvallen, is bij velen nu het bewustzijn gegroeid dat dit niet meer voldoende is.

Proofpoint's 2024 State of the Phish rapport: 69% van Nederlandse werknemers gokt met security van organisaties

Proofpoint's 2024 State of the Phish rapport: 69% van Nederlandse werknemers gokt met security van organisaties

Proofpoint, publiceert vandaag de tiende editie van het jaarlijkse State of the Phish-rapport. Hieruit blijkt dat meer dan twee derde (69%) van Nederlandse werknemers hun organisaties bewust in gevaar brengt. Dit leidt tot ransomware- of malware-infecties, datalekken of financieel verlies. Ondanks een lichte daling van succesvolle phishing-aanvall1

Exclusieve samenwerking Orange Cyberdefense en Salvador Technologies verbetert veerkracht OT-omgevingen

Exclusieve samenwerking Orange Cyberdefense en Salvador Technologies verbetert veerkracht OT-omgevingen

Orange Cyberdefense kondigt een exclusieve strategische samenwerking aan met Salvador Technologies. Dankzij deze samenwerking komt Salvador’s Cyber Recovery Unit op de Nederlandse markt beschikbaar en breidt Orange Cyberdefense het portfolio rondom OT-securitydiensten verder uit. Met de oplossing van Salvador kunnen organisaties hun getroffen pc’s1