Donald Trump tekent Executive Order die Privacy Shield in gevaar kan brengen

usa-flag-thomas-ricks

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een Executive Order getekend die de Privacy Shield overeenkomst tussen de Europese Unie (EU) en Verenigde Staten (VS) mogelijk in gevaar brengt. De Executive Order perkt de privacyrechten van individuen die geen Amerikaans staatsburger zijn in.

Het gaat om de Executive Order: Enhancing Public Safety in the Interior of the United States, die door Trump inmiddels is ondertekend. Het document is gericht op illegale immigranten in de VS. De Executive Order bevat echter ook een clausule die impact kan hebben op Europese burgers. Deze clausule stelt dat privacyrechten die zijn opgenomen in de Amerikaanse wet niet langer gelden voor mensen die geen burger zijn van de VS of hier niet legaal wonen.

Privacy Shield

De Privacy Shield is voor veel digitale bedrijven van groot belang. Het akkoord geeft deze bedrijven de mogelijkheid persoonsgegevens van Europese burgers op te slaan in Amerikaanse datacenters, zonder dat zij hiermee de wet overtreden. De Privacy Shield is bedoeld om de privacy van Europeanen in dit geval te waarborgen.

De clausule in de nieuwe Executive Order stelt overheidsdiensten in staat de rechten die in de Privacy Act staan beschreven af te nemen van mensen die geen Amerikaans staatsburger zijn en niet legaal in de Verenigde Staten verblijven. Wel wordt hierbij als voorwaarde gesteld dat de diensten hierbij ‘binnen de regels van de toepasbare wet’ moeten blijven.

Reactie Europese Commissie

De Europese Commissie laat in een reactie weten dat de Privacy Act nooit databescherming heeft geboden aan Europeanen. Dit was volgens de commissie dan ook de aanleiding de EU-US Privacy Shield af te sluiten om de privacy van Europeanen te waarborgen. Daarnaast treedt op 1 februari de EU-US Umbrella Agreement in werking. Deze overeenkomst is gebaseerd op een wet die de voormalige Amerikaanse president Barack Obama tekende om de privacyrechten die in de US Privacy Act staan omschreven ook voor Europeanen te laten gelden. Zo kunnen Europeanen volgens deze wet naar een Amerikaanse rechtbank stappen indien zij van mening zijn dat hun privacy is geschonden.

Lees ook
Acronis waarschuwt voor kritieke privacyrisico's in 2021

Acronis waarschuwt voor kritieke privacyrisico's in 2021

Acronis, wereldwijd leider op het gebied van cyberbescherming, waarschuwt vandaag dat uit eigen onderzoek naar recente trends in cyberaanvallen en bestaande bedrijfspraktijken is gebleken dat organisaties overal ter wereld momenteel te maken hebben met een bedreiging van de privacy en beveiliging van gegevens

‘Privacy brokkelt al jaren af’ WatchGuard voorspelt massale opstand

‘Privacy brokkelt al jaren af’ WatchGuard voorspelt massale opstand

Watchguard Technologies luidt de noodklok. Ondanks aangescherpte privacywetgeving en toegenomen aandacht voor het onderwerp brokkelt de privacy van gebruikers al jaren af.

NEN lanceert keurmerk op basis van internationale privacy norm ISO/IEC 27701

NEN lanceert keurmerk op basis van internationale privacy norm ISO/IEC 27701

Op 16 december 2020 lanceert NEN het keurmerk voor privacy informatie management. Dit keurmerk wordt afgegeven aan organisaties die voldoen aan de eisen uit de norm ISO/IEC 27701. De eisen voor onafhankelijke beoordeling door certificerende instellingen zijn vastgelegd in het certificatieschema NCS 27701