Donald Trump tekent Executive Order die Privacy Shield in gevaar kan brengen

usa-flag-thomas-ricks

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een Executive Order getekend die de Privacy Shield overeenkomst tussen de Europese Unie (EU) en Verenigde Staten (VS) mogelijk in gevaar brengt. De Executive Order perkt de privacyrechten van individuen die geen Amerikaans staatsburger zijn in.

Het gaat om de Executive Order: Enhancing Public Safety in the Interior of the United States, die door Trump inmiddels is ondertekend. Het document is gericht op illegale immigranten in de VS. De Executive Order bevat echter ook een clausule die impact kan hebben op Europese burgers. Deze clausule stelt dat privacyrechten die zijn opgenomen in de Amerikaanse wet niet langer gelden voor mensen die geen burger zijn van de VS of hier niet legaal wonen.

Privacy Shield

De Privacy Shield is voor veel digitale bedrijven van groot belang. Het akkoord geeft deze bedrijven de mogelijkheid persoonsgegevens van Europese burgers op te slaan in Amerikaanse datacenters, zonder dat zij hiermee de wet overtreden. De Privacy Shield is bedoeld om de privacy van Europeanen in dit geval te waarborgen.

De clausule in de nieuwe Executive Order stelt overheidsdiensten in staat de rechten die in de Privacy Act staan beschreven af te nemen van mensen die geen Amerikaans staatsburger zijn en niet legaal in de Verenigde Staten verblijven. Wel wordt hierbij als voorwaarde gesteld dat de diensten hierbij ‘binnen de regels van de toepasbare wet’ moeten blijven.

Reactie Europese Commissie

De Europese Commissie laat in een reactie weten dat de Privacy Act nooit databescherming heeft geboden aan Europeanen. Dit was volgens de commissie dan ook de aanleiding de EU-US Privacy Shield af te sluiten om de privacy van Europeanen te waarborgen. Daarnaast treedt op 1 februari de EU-US Umbrella Agreement in werking. Deze overeenkomst is gebaseerd op een wet die de voormalige Amerikaanse president Barack Obama tekende om de privacyrechten die in de US Privacy Act staan omschreven ook voor Europeanen te laten gelden. Zo kunnen Europeanen volgens deze wet naar een Amerikaanse rechtbank stappen indien zij van mening zijn dat hun privacy is geschonden.

Lees ook
Grootste databeschermingsspecialist van de Benelux zet in op uitbreiding naar Euregio Rijn-Maas

Grootste databeschermingsspecialist van de Benelux zet in op uitbreiding naar Euregio Rijn-Maas

Cranium, de specialist in privacy-, security- en datamanagement opent een nieuw kantoor in Hasselt. Naast de Belgische hoofdzetel in Zaventem heeft het snelgroeiende bedrijf kantoren in Nederland, Luxemburg, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De zesde vestiging van CRANIUM bevindt zich op de Hasseltse Corda Campus waar verschillende i1

Meld je hier aan voor PrivacyConnect – Amsterdam editie!

Meld je hier aan voor PrivacyConnect – Amsterdam editie!

Sluit aan voor de Amsterdam-editie van de PrivacyConnect community Chapter-bijeenkomst onder leiding van de lokale Chapter Chairs. In deze bijeenkomst duiken we de diepte in en bespreken we de allernieuwste ontwikkelingen rondom privacyregelgeving met aandacht voor de AVG, CCPA, Schrems II en LGDP.

Bedrijfsgegevens verzamelen bij werknemers – wat met de privacy?

Bedrijfsgegevens verzamelen bij werknemers – wat met de privacy?

In hun voortdurende streven naar meer efficiëntie – nodig om concurrenten het hoofd te bieden – verkennen steeds meer bedrijven de mogelijkheden van process mining. Met behulp van process-miningtechnologie kan men onderzoeken hoe processen werkelijk verlopen in een organisatie