Doe altijd aangifte als je wordt afgeperst met ransomware

Wie afgeperst wordt met ransomware zou hiervan altijd aangifte moeten doen. Dit adviseert Martijn Egberts, landelijk officier van justitie cybercrime.

“‘Ransomware’ is gijzelingssoftware. Met deze malware sluiten cybercriminelen je computer af of versleutelen ze je bestanden. Zodat je niet meer bij je waardevolle foto’s kan, je schoolwerk of je proefschrift. De crimineel wil je probleem best oplossen, dan moet je even geld overmaken naar hem. Deze vorm van afpersing is succesvol: menig slachtoffer betaalt”, legt Egberts uit.

Op zoek naar sporen van de daders

Egberts adviseert slachtoffers van afpersing met ransomware altijd aangifte te doen en hier haast bij te maken. Dit stelt de politie en het OM in staat een sample van de malware te vinden. Hiermee kunnen zij samen met bedrijven onderzoek doen naar mogelijke sporen van de daders. Egberts wijst op een de recente aanhouding van twee jongens op verdenking van het verspreiden van ransomware.

De landelijk officier ziet dat veel slachtoffers terughoudend zijn met het doen van aangifte. Vaak zouden mensen denken dat zij zelf ook iets hebben gedaan wat niet helemaal klopt. Egberts benadrukt dat aangifte doen van belang is. Het feit dat gebruikers bijvoorbeeld een illegale versie van software geïnstalleerd hebben zou hierbij geen drempel moeten zijn.

Meer over
Lees ook
‘Nederlandse bedrijven slecht voorbereid op ransomware-aanval’

‘Nederlandse bedrijven slecht voorbereid op ransomware-aanval’

Een op de vijf Nederlandse organisaties is naar eigen zeggen niet goed voorbereid op een ransomware-aanval. Dat blijkt uit een groot internationaal onderzoek onder IT-professionals in opdracht van cyberbeveiliger Mimecast. Van alle onderzochte landen scoort Nederland veruit het slechtste.

Continuous data protection: een eerste vereiste voor herstel van ransomware-aanvallen

Continuous data protection: een eerste vereiste voor herstel van ransomware-aanvallen

De allereerste ransomware werd in 1989 op de wereld losgelaten. Deze luisterde naar de naam PS Cyborg en werd verspreid via floppy disks. De encryptie ervan kon eenvoudig ongedaan worden gemaakt. De makers vroegen hun slachtoffers om losgeld naar een postbus in Panama te verzenden. Het ging om 189 dollar in contanten.

Wat te doen als je het slachtoffer wordt van een ransomware-aanval

Wat te doen als je het slachtoffer wordt van een ransomware-aanval

Als je een IT-beheerder vraagt waar hij van wakker ligt zal het antwoord zeer vaak ‘ransomware’ zijn. Logisch, want elke medewerker kan door simpelweg op een link te klikken of een kwaadaardig bestand te downloaden zonder het te weten een ransomware-aanval ontketenen. In hun wanhoop zijn organisaties al snel geneigd om losgeld te betalen om weer t1