‘Digitale toekomst van Nederland is in gevaar door tekort aan cybersecurity-professionals’

IT_beveiliging_iStock_000031294146Large

De digitale toekomst van Nederland is geding door een tekort aan cybersecurity-professionals en te weinig aandacht voor cybersecurity in zowel het basis- als voortgezet onderwijs. Dit kan gevolgen hebben voor de positie van Nederland als één van de meest concurrerende economieën in Nederland. Het onderwijs en bedrijfsleven in Nederland moet dan ook meer aandacht krijgen voor het thema cybersecurity.

Hiervoor waarschuwt de Cyber Security Raad in het ‘Advies aan de staatssecretarissen van Veiligheid en Justitie en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap inzake cybersecurity in het onderwijs en het bedrijfsleven’. De Cyber Security Raad is een onafhankelijke en strategische adviesorgaan van het Kabinet op het gebied cybersecurity. De adviesraad geeft zowel ongevraagd als gevraagd advies aan het kabinet.

Kwalitatief en kwantitatief tekort

Uit onderzoek van het WODC (‘Arbeidsmarkt voor Cyber Security Professionals’ blijkt dat er een kwalitatief tekort is aan goede cybersecurity-professionals. Daarnaast dreigt een kwantitatief tekort te onstaan. De arbeidsmarkt en onderwijssector sluiten onvoldoende op elkaar aan, wat de kwaliteit van cybersecurity-profesionals onder druk zet. Cybersecurity is volgens de Cyber Security Raad een onderbelicht aspect in het Nederlands onderwijs. Er is onvoldoende aandacht voor de algemene cybersecurity-kennis en -kunde bij jongeren en competities die hen in staat stellen actief en bewust deel te nemen aan de digitale samenleving.

Cyber Security Raad waarschuwt dat vroegtijdig moet worden begonnen met het interesseren van potentiële professionals in en het ontwikkelen van de juiste vaardigheden op het gebied van cybersecurity. Bedrijven zouden beter in staat moeten worden de juiste eisen te stellen, cybersecurity-competenties te ontwikkelen, heldere functieomschrijvingen te formuleren en loopbaanmogelijkheden te creëren.

Vraag en aanbod beter op elkaar laten aansluiten

Daarnaast moeten het bedrijfsleven en de onderwijssector zorgen dat vraag en aanbod beter op elkaar aansluiten, zodat professionals weten wat er van hen wordt verwacht en zij het cybersecurity-niveau in Nederland kunnen verhogen. Om jongeren voor te bereiden op een verantwoord en veilig digitaal leven zouden zij zo vroeg mogelijk moeten leren omgaan met ICT, digitale media en (persoonlijke) digitale informatie.

De Cyber Security Raad adviseert daarom een digitaal vaardigheidsbewijs voor jongeren in het leven te roepen. Om dit mogelijk te maken moeten leraren worden bijgeschoold en gecoacht door experts uit het bedrijfsleven. Onderwijs en het bedrijfsleven moeten daarvoor de handen meer in elkaar slaan dan nu het geval is. De Cyber Security Raad roept bewindslieden op maatregelen te treffen, om zodoende de weerbaarheid van de Nederlandse samenleving tegen cyber-dreigingen te vergroten en de economische positie van Nederland veilig te stellen.

Lees ook
Grootste Europese cybersecurity-oefening ooit gaat van start

Grootste Europese cybersecurity-oefening ooit gaat van start

Europa is vandaag begonnen met haar grootste cybersecurity-oefening ooit. Ruim 200 Europese organisaties en 400 Europese security-professionals nemen deel aan Cyber Europe 2014. Cyber Europe 2014 gaat de cyberbeveiliging van Europa op de korrel nemen. De oefening bestaat uit allerlei testen en simulaties om dit te kunnen testen. Zo worden bestaand1

Nederlandse ambassade helpt Nederlandse securitybedrijven op weg in België

Nederlandse ambassade helpt Nederlandse securitybedrijven op weg in België

De Belgische markt biedt kansen voor Nederlandse leveranciers van IT-beveiligingsoplossingen. De Nederlandse ambassade in Brussel gaat daarom samen met Nederland ICT bedrijven helpen uit te breiden naar België. De ambassade organiseert een evenement om bedrijven hierbij te helpen. op Dit event worden Nederlandse leveranciers van cybersecurityprodu1

Bedrijven sluiten ondanks zorgen geen verzekering af tegen cybercrime

Bedrijven sluiten ondanks zorgen geen verzekering af tegen cybercrime

Bedrijven maken zich veel zorgen over cyberbeveiliging. Slechts één of de vijf organisaties beschermt zichzelf echter tegen cyberaanvallen door hiervoor een verzekering af te sluiten. Dit blijkt uit onderzoek van de bedrijfsverzekeraar Zurich in samenwerking met FERMA en PRIMA. 76 procent van de ondervraagde bedrijven geeft aan zich in de afgelope1