'Digitale beveiliging van sluizen en gemalen is niet op orde'

sluis-pixabay-TheoRivierenlaan

Sluizen en gemalen in Nederland zijn niet goed beveiligd. De programmable logic controllers (PLC's) die hier worden gebruikt ontvangen doorgaans hooguit gedurende een periode van vijf jaar beveiligingsupdates, terwijl de PLC's in de regel 25 tot 30 jaar meegaan.

Dit meldt een anonieme bron binnen de waterschappen aan Binnenlands Bestuur. De website noemt de bron betrouwbaar en geeft aan dat deze nauw betrokken is bij cybersecurity. PLC's worden gebruikt voor onder meer de aansturing van sluisdeuren. Indien deze PLC's worden gemanipuleerd door cybercriminelen kunnen de gevolgen dan ook groot zijn, waarschuwt partner bij ICT-onderzoeksbureua Revnext Steven Djohan. "Je kunt dan zelfs het monitoren van sluizen beïnvloeden, zodat niemand kan waarnemen dat een sluisdeur onbedoeld openstaat", legt Djohan uit aan Binnenlands Bestuur.

'Beveiliging heeft te weinig aandacht gekregen'

Djohan wijst erop dat veel waterschappen begin deze eeuw zijn geautomatiseerd, waarbij sluiswachters zijn vervangen door systemen. Digitale veiligheid heeft hierbij weinig aandacht gekregen. Dit heeft ertoe geleid dat PLC's in de praktijk veel minder lang worden voorzien van beveiligingsupdates dan de levensduur van de apparaten. Overigens zijn de problemen al langer bekend; Djohan wijst erop dat in 2010 al bleek dat een gemaal in Veere gehackt kon worden.

"Bij nieuwe aanbestedingen moeten ze digitale veiligheid serieuzer nemen. Nu lijkt het erop dat sommige waterschappen bij dit soort situaties voorlopig de kop in het zand steken. Zorg ervoor dat het digitale onderhoud op gelijke voet blijft met de fysieke beveiliging van de infrastructuur, want op dat vlak worden wel flinke investeringen gedaan. Vergeet niet dat hackers digitaal minstens zoveel schade kunnen aanrichten", aldus Djohan.

Meer over
Lees ook
Dit zijn de verwachtingen in 2024 voor het continu veranderende dreigingslandschap

Dit zijn de verwachtingen in 2024 voor het continu veranderende dreigingslandschap

Niemand weet wat ‘The Next Big Thing’ in het dreigingslandschap wordt. Wat wel mogelijk is, is terugkijken naar 2023, opvallende gedragingen van actoren identificeren en een gefundeerde inschatting maken van wat 2024 mogelijk in petto heeft.

Fortinet lanceert Fortinet Advisor, een generative AI assistant

Fortinet lanceert Fortinet Advisor, een generative AI assistant

Fortinet voegt een nieuwe oplossing toe aan zijn aanbod van ruim 40 door AI ondersteunde security-producten. Het gaat om Fortinet Advisor, een generative AI (GenAI) assistant. Fortinet Advisor maakt momenteel deel uit van FortiSIEM, de security information & event management (SIEM)-oplossing van Fortinet, en FortiSOAR, zijn security orchestration,1

Microsoft Defender Suite en een SOC houden remote werknemers veilig

Microsoft Defender Suite en een SOC houden remote werknemers veilig

Nu de behoefte aan veilig werken exponentieel toeneemt, is het beveiligen van externe en hybride werknemers een steeds groter probleem geworden. Voorheen gebruikten bedrijven beveiliging architecturen die gebaseerd waren op het beschermen van medewerkers die werkzaam waren in on-premises kantooromgevingen.