DigiCert onthult CEO-voorspellingen voor digitaal vertrouwen in 2024

digicert280210

DigiCert heeft zijn strategische voorspellingen voor 2024 bekendgemaakt, waarin de belangrijkste trends op het gebied van digitaal vertrouwen voor het komende jaar staan vermeld. Deze voorspellingen benadrukken het toenemende belang van vertrouwen in content, software supply chains en apparaten, de noodzaak om plannen te maken voor de transitie naar kwantumveilige cryptografie en de opkomende rol van de Chief Digital Trust Officer bij het koppelen van vertrouwensinvesteringen aan zakelijke doelstellingen en resultaten.

“In 2024 zullen we tektonische verschuivingen in cybersecurity zien door de impact van kunstmatige intelligentie op het aanpassingsvermogen en de snelheid van cyberaanvallen, en op de identiteit en herkomst”, zegt Amit Sinha, CEO van DigiCert. “Dit gebeurt tevens in een tijd waarin bedrijven hun cryptografie  beginnen over te zetten naar kwantumveilige algoritmen. Het samenvallen van deze twee trends maakt diepere investeringen in vertrouwen een noodzaak om de interacties met content, software en apparaten in het bedrijfsleven en in ons persoonlijke leven veilig te stellen.”

Voorspelling 1: Senior managers zullen meer kennis krijgen over post-kwantumcomputing en bedrijven gaan hun investeringen versnellen
Uit een recent onderzoek van het Ponemon Institute naar PQC bleek dat, hoewel de meeste IT-leiders zich zorgen maken over het risico van ‘oogst nu, decodeer later’ cyberaanvallen, business managers zich amper bewust zijn van de huidige implicaties van quantum computing. Het bracht ook aan het licht dat het bij de meerderheid van de organisaties ontbreekt aan duidelijkheid over eigenaarschap, budget en strategie voor de PQC-voorbereiding. In 2024 gaan opleiding- en planningsactiviteiten de investeringen op dit gebied versnellen.

Voorspelling 2: Identiteit en herkomst worden de basis voor authenticiteit van content

De verkiezingen in de Verenigde Staten zullen deze kwestie centraal stellen. Geverifieerde identiteit zal de basis worden van hoe we de bron en authenticiteit van content kunnen vertrouwen. Bedrijven zullen manieren gaan onderzoeken waarop de digitale identiteit eenmalig kan worden vastgesteld, zonder dat er elke keer dat deze wordt toegepast extra controles van bewijzen nodig zijn.

Voorspelling 3: Software supply chains gaan vertrouwen toevoegen aan bouwstenen: inspecteren voor ondertekening, pakketten controleren, transparantie bieden in Software Bill of Materials (SBOM)
De software supply chain wordt robuuster, met inspecties op meerdere leveringspunten. De samenstelling van embedded software zal transparanter worden met de toenemende acceptatie van softwarestuklijsten.

Voorspelling 4: IoT-vertrouwen gaat gebruiksscenario's mogelijk maken, zoals EV-opladers en medische apparaten

Apparatuur wordt vaker beveiligd met identiteits- en operationele controles om de authenticiteit te bevestigen. Hierdoor kunnen mensen communiceren met allerlei apparaten die hun dagelijkse activiteiten ondersteunen, in de wetenschap dat informatie veilig is en dat apparaten bestand zijn tegen manipulatie.

Voorspelling 5: De Chief Digital Trust Officer wordt een belangrijke lid van de directie
Chief Digital Trust Officers zullen steeds meer een plaats aan de directietafel krijgen, waarbij ze digitale vertrouwensinvesteringen en -strategie zullen koppelen aan de gewenste bedrijfsresultaten. Dit zal een fundamenteel onderdeel worden van de veerkracht van het bedrijf en het behouden van klanten.

Voorspelling 6: Zero trust wordt een toenemende architectuur, gebaseerd op digitaal vertrouwen

‘Vertrouw nooit, verifieer altijd’-architecturen zullen alomtegenwoordig worden via informatietechnologie, productbeveiliging en consumentenecosystemen. Ze gaan ook netwerken en VPN’s vervangen die voorheen impliciet vertrouwen aan hun gebruikers boden. Het gebruik van certificaat-gebaseerde authenticatie om identiteit, integriteit en encryptie te leveren aan applicatie- en data-interacties zal blijven groeien.

Bekijk DigiCert’s volledige lijst met voorspellingen en aanvullende inzichten in de blog: From AI to Zero Trust: DigiCert’s predictions for 2024

Meer over
Lees ook
Genetec voorspelt trends voor de fysieke beveiligingsbranche voor 2024

Genetec voorspelt trends voor de fysieke beveiligingsbranche voor 2024

Genetec Inc., technologie-leverancier van oplossingen voor unified security, openbare veiligheid, operations en business intelligence heeft de trends die het bedrijf dit jaar voor de fysieke beveiligingsindustrie voorziet, gedeeld.

10 IT- en securityvoorspellingen voor 2024 van Cloudflare

10 IT- en securityvoorspellingen voor 2024 van Cloudflare

Op basis van de belangrijkste ontwikkelingen in 2023 en realtime internetmonitoring, voorspelt Cloudflare 10 trends voor 2024. AI was het afgelopen jaar de belangrijkste trend, die ook in 2024 zijn stempel op de IT- en securitymarkt zal blijven drukken. Deze technologie krijgt invloed op meer aspecten van uw organisatie, variërend van mogelijke efficiencyverbeteringen...

2024 wordt een uitdagend jaar voor CISO’s – bereid je voor!

2024 wordt een uitdagend jaar voor CISO’s – bereid je voor!

2024 belooft een uitdagend jaar te worden voor CISO’s. De balans in de cyberwapenwedloop zal in het voordeel van cybercriminelen doorslaan, CISO’s en zakelijke besluitvormers zullen verantwoordelijk worden gesteld voor de beveiliging van hun organisatie. De behoefte aan operationele flexibiliteit zal vragen om hechter geïntegreerde beveiligingsecosystemen.