Defensie en haar toeleveranciers worden dagelijks aangevallen door staatshackers

Jeanine Hennis-Plasschaert

Defensie slaat samen met de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) dagelijks cyberaanvallen van staatshackers af. Ook toeleveranciers, bondgenootschappelijke netwerken en producenten van militair-relevante worden regelmatig aangevallen.

Dit meldt minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert in de ‘Voortgangsrapportage uitvoering Defensie Cyber Strategie’ die naar de Tweede Kamer is gestuurd. In het rapport wordt gesproken over aanvallen door ‘statelijke actoren’. Deze staatshackers voeren doorgaans geavanceerde en complexe aanvallen uit, die vaak niet worden opgemerkt door commerciële beveiligingsproducten. De MIVD doet daarom actief onderzoek naar dergelijke aanvallen. Daarnaast neemt de inlichtingendienst deel aan het Nationaal Detectie Netwerk (NDN), een samenwerking voor het beter en sneller waarnemen van digitale gevaren en risico’s. Hiermee draagt de dienst bij aan de digitale veiligheid van de Rijksoverheid en het bedrijfsleven.

Staatshackers zijn hackers die worden gesteund door overheden. De aanvallers richten hun pijlen op buitenlandse doelwitten en proberen hier gevoelige informatie in handen te krijgen. Denk hierbij aan staats- of bedrijfsgeheimen, intellectueel eigendom of communicatie van hooggeplaatste functionarissen. Minister Hennis-Plasschaert waarschuwt dat de hoeveelheid cyberdreigingen snel toeneemt. Om deze toenemende dreiging het hoofd te bieden heeft Defensie geïnvesteerd in haar vermogen online inlichtingen te verzamelen. De komende tijd zijn volgens de minister echter verdere investeringen nodig in beveiligingsmiddelen en onderzoeken naar de aanwezigheid en herkomst van vreemde actoren op netwerken.

Meer over
Lees ook
Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.

Proofpoint: rechtshandhaving verstoort LockBit

Proofpoint: rechtshandhaving verstoort LockBit

Het wereldwijde rechtshandhavingsinitiatief voor het verstoren van ransomware-operaties, onder leiding van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, is goed nieuws voor cyberverdedigers en organisaties die nog steeds last hebben van de gevolgen van LockBit-infecties.

"Lopende campagne beïnvloedt Azure cloudomgevingen" - Proofpoint

"Lopende campagne beïnvloedt Azure cloudomgevingen" - Proofpoint

Onderzoekers van cybersecuritybedrijf Proofpoint zien een aanhoudende cloudaccount overnamecampagne. De campagne beïnvloedt tientallen Microsoft Azure-omgevingen en honderden gebruikersaccounts. Ook brengt de campagne accounts van senior executives in gevaar.