Privacy-actiegroep stapt naar Europees Hof wegens gebruik van illegaal verkregen data

privacy

De privacy-actiegroep ‘Burgers tegen Plasterk’ stapt naar het Europees Hof voor de Rechter van de Mens. Hier wil de actiegroep afdwingen dat Nederlandse inlichtingendiensten stoppen met het gebruik van data die door de NSA op illegale wijze is verkregen.

Het Europees Hof geeft de actiegroep toestemming zich aan te sluiten bij Big Brother Watch. Dit is een Britse actiegroep die naar het Europees Hof is gestapt om af te dwingen dat de Britse overheid stopt met het aftappen van internetverkeer. De actiegroep verzocht het Europees Hof in 2014 zich te mogen voegen bij de procedure van Big Brother Watch. Het Europees Hof heeft 5 januari 2016 besloten Burgers tegen Plasterk toe te laten in deze procedure.

'Uitspraak van het Europees Hof is speciaal'

Christiaan Alberdingk Thijm, de advocaat die Burgers tegen Plasterk bijstaat, noemt de beslissing van het Europees Hof speciaal. “Als je een schending van de mensenrechten wilt aankaarten bij dit Europees Hof, is de kans heel klein dat het lukt. 94 procent van de gevallen die daar worden aangekaart, worden direct afgewezen”, zegt de advocaat tegenover BNR.

De zaak draait om het gebruik van data die op illegale wijze is verkregen. In 2013 werd bekend dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA op illegale wijze gebruikers heeft bespioneerd. Dit zou in meerdere landen hebben plaatsgevonden, waaronder ook in Nederland. De data die de NSA hiermee heeft verzameld zou vervolgens deels zijn doorgegeven aan de AIVD en MIVD. De actiegroep Burgers tegen Plasterk stelt dat Nederlandse inlichtingendiensten door deze constructie gebruik maken van illegaal verkregen data. De actiegroep wil dan ook dat de inlichtingendiensten hiermee stoppen.

Hoge Raad

De actiegroep is in eerste instantie naar de Nederlandse rechter gestapt. Deze zaak ligt momenteel bij het gerechtshof in Den Haag. Om naar het Europees Hof van de rechten van de Mens te kunnen stappen is het noodzakelijk dat eerst alle juridische middelen in een land zijn uitgeput. Dit betekent dat de zaak in Nederland eerst door de Hoge Raad zou moeten worden behandeld voordat een gang naar het Europees Hof mogelijk zou zijn. Door zich aan te sluiten bij de zaak van Big Brother Watch kan het gebruik van NSA-data door Nederlandse inlichtingendiensten nu toch voor het Europees Hof worden gebracht zonder een gang naar de Hoge Raad.

Lees ook
Acronis waarschuwt voor kritieke privacyrisico's in 2021

Acronis waarschuwt voor kritieke privacyrisico's in 2021

Acronis, wereldwijd leider op het gebied van cyberbescherming, waarschuwt vandaag dat uit eigen onderzoek naar recente trends in cyberaanvallen en bestaande bedrijfspraktijken is gebleken dat organisaties overal ter wereld momenteel te maken hebben met een bedreiging van de privacy en beveiliging van gegevens

‘Privacy brokkelt al jaren af’ WatchGuard voorspelt massale opstand

‘Privacy brokkelt al jaren af’ WatchGuard voorspelt massale opstand

Watchguard Technologies luidt de noodklok. Ondanks aangescherpte privacywetgeving en toegenomen aandacht voor het onderwerp brokkelt de privacy van gebruikers al jaren af.

NEN lanceert keurmerk op basis van internationale privacy norm ISO/IEC 27701

NEN lanceert keurmerk op basis van internationale privacy norm ISO/IEC 27701

Op 16 december 2020 lanceert NEN het keurmerk voor privacy informatie management. Dit keurmerk wordt afgegeven aan organisaties die voldoen aan de eisen uit de norm ISO/IEC 27701. De eisen voor onafhankelijke beoordeling door certificerende instellingen zijn vastgelegd in het certificatieschema NCS 27701