De gemiddelde applicatie bevat 24 beveiligingsgaten

software

De gemiddelde software-applicatie bevat maar liefst 24 kwetsbaarheden. Deze kwetsbaarheden zijn doorgaans aanwezig in open source componenten die ontwikkelaars downloaden uit één van de grootste publieke repositories en integreren in hun apps.

Dit blijkt uit onderzoek van Sonatype, het bedrijf dat deze repository beheerd. Vorig jaar hebben ontwikkelaars gemiddeld 240.757 Java componenten gedownload uit de repository. 7,5% hiervan, zo’n 15.000 stuks, bevat bekende beveiligingsgaten.

Welk component wordt waar gebruikt?

Wat de zaak extra kwalijk maakt is het feit dat ontwikkelaars in veel gevallen geen idee hebben welke software kwetsbaarheden bevat. Softwarebedrijven zouden slecht inventarissen welke componenten zij in welke software gebruiken.

Dit blijkt uit ook uit een analyse van de top 100 meest gedownloade componenten in 2014 bij 24 grote financiële diensten en technologie bedrijven. Deze bedrijven gebruiken gemiddeld 27 verschillende versies van ieder component. Dit betekent dat veel van deze componenten verouderd zijn en kwetsbaarheden kunnen bevatten.

Beter inventariseren

Sonatype stelt dat het van groot belang is dat softwareontwikkelaars beter gaan inventariseren welke componenten in welke software wordt verwerkt. In veel andere sectoren houden fabrikanten al langer nauwkeurig bij welke onderdelen in welke producten worden gebruikt, zodat direct duidelijk is welke producten door eventuele problemen worden getroffen. Dit maakt het mogelijk snel en adequaat maatregelen te nemen om de veiligheid van gebruikers te beschermen. Sonatype stelt dat ook de software-industrie een dergelijke werkwijze zou moeten hanteren.

Via: CIO.com

Lees ook
Nationale Cybersecurity Monitor 2022

Nationale Cybersecurity Monitor 2022

De laatste cybersecurity monitor dateert van twee jaar geleden, december 2019. In de tussentijd is er veel gebeurd. Heel veel. We hebben een pandemie zien ontstaan en schudden deze nu, twee jaar later, eindelijk van ons af. Inmiddels zijn we alweer een nieuwe grote crisis ingerold, met de invasie van Rusland in de Oekraïne. Is het toeval dat in de1

Qualys introduceert geavanceerde herstelopties om risico’s van kwetsbaarheden te beperken

Qualys introduceert geavanceerde herstelopties om risico’s van kwetsbaarheden te beperken

Qualys voegt vandaag Advanced Remediation toe aan het Qualys Cloud Platform. Organisaties kunnen door deze geavanceerde herstelopties, naast het patchen van besturingssystemen en applicaties van derden en het implementeren van aangepaste software, nu ook misconfiguraties van IT-middelen verhelpen.

Online fraude neemt in Nederland fors toe, toont wereldwijd scam-onderzoek

Online fraude neemt in Nederland fors toe, toont wereldwijd scam-onderzoek

Het aantal gerapporteerde scams in Nederland is in 2020 met 50% toegenomen tot ruim 120.000. Dat meldt het jaarlijkse rapport The Global State of Scams – 2021 van Scamadviser. Daarmee is Nederland geen uitzondering, vrijwel in alle landen steeg het aantal meldingen én de financiele schade die de oplichters veroorzaken. Phishing was ook vorig jaar1