De gemiddelde applicatie bevat 24 beveiligingsgaten

software

De gemiddelde software-applicatie bevat maar liefst 24 kwetsbaarheden. Deze kwetsbaarheden zijn doorgaans aanwezig in open source componenten die ontwikkelaars downloaden uit één van de grootste publieke repositories en integreren in hun apps.

Dit blijkt uit onderzoek van Sonatype, het bedrijf dat deze repository beheerd. Vorig jaar hebben ontwikkelaars gemiddeld 240.757 Java componenten gedownload uit de repository. 7,5% hiervan, zo’n 15.000 stuks, bevat bekende beveiligingsgaten.

Welk component wordt waar gebruikt?

Wat de zaak extra kwalijk maakt is het feit dat ontwikkelaars in veel gevallen geen idee hebben welke software kwetsbaarheden bevat. Softwarebedrijven zouden slecht inventarissen welke componenten zij in welke software gebruiken.

Dit blijkt uit ook uit een analyse van de top 100 meest gedownloade componenten in 2014 bij 24 grote financiële diensten en technologie bedrijven. Deze bedrijven gebruiken gemiddeld 27 verschillende versies van ieder component. Dit betekent dat veel van deze componenten verouderd zijn en kwetsbaarheden kunnen bevatten.

Beter inventariseren

Sonatype stelt dat het van groot belang is dat softwareontwikkelaars beter gaan inventariseren welke componenten in welke software wordt verwerkt. In veel andere sectoren houden fabrikanten al langer nauwkeurig bij welke onderdelen in welke producten worden gebruikt, zodat direct duidelijk is welke producten door eventuele problemen worden getroffen. Dit maakt het mogelijk snel en adequaat maatregelen te nemen om de veiligheid van gebruikers te beschermen. Sonatype stelt dat ook de software-industrie een dergelijke werkwijze zou moeten hanteren.

Via: CIO.com

Lees ook
ABN AMRO: Cyberdreiging onder mkb'ers flink toegenomen

ABN AMRO: Cyberdreiging onder mkb'ers flink toegenomen

Steeds meer bedrijven in Nederland hebben wel eens te maken gehad met cybercriminaliteit, zo blijkt uit onderzoek van ABN AMRO onder 233 zakelijke klanten die eind- of medeverantwoordelijk zijn voor de cyberveiligheid van hun bedrijf. In 2023 geldt dit voor meer dan driekwart van de bedrijven, terwijl dit begin vorig jaar nog bij ‘slechts’ 45 proc1

Qualys Threat Research brengt 2,3 miljard kwetsbaarheden in IT-middelen aan het licht

Qualys Threat Research brengt 2,3 miljard kwetsbaarheden in IT-middelen aan het licht

Qualys detecteerde in 2022 wereldwijd meer dan 2,3 miljard kwetsbaarheden in IT-middelen. Cybercriminelen maken hier steeds opportunistischer en flexibeler misbruik van om succesvolle aanvallen uit te voeren. Dit blijkt uit het 2023 TruRisk Research Report van de Qualys Threat Unit (TRU)

Wegiz belangrijke stap voor digitale beveiliging zorgsector

Wegiz belangrijke stap voor digitale beveiliging zorgsector

De kogel is door de kerk! In navolging van de Tweede Kamer stemde ook de Eerste Kamer op 19 april 2023 vóór de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz). Dit houdt in dat de uitwisseling van patiëntgegevens tussen zorgaanbieders voortaan verplicht elektronisch verloopt.