Datalek bij AOL zorgt voor regen aan spamberichten

spam

Een grote hoeveelheid spamberichten bleek onlangs te zijn verstuurd via e-mailadressen van AOL-gebruikers. Dit is mogelijk geweest door een datalek bij AOL. Het Amerikaanse IT-bedrijf bevestigt dit zelf op zijn blog.

"Het onderzoek van AOL is onmiddellijk van start gegaan nadat een duidelijke toename in de opgedoken hoeveelheid spam die als 'gespoofte e-mails' van AOL-mailadressen wordt weergegeven. Spoofing is een tactiek die door spammers wordt gebruikt om het bericht afkomstig te laten zijn van een e-mailgebruiker die de ontvanger kent. Hierdoor proberen spammers de ontvanger te overtuigen de e-mail te openen. Deze e-mails zijn niet verzonden vanaf het e-mailadres van de verzenden of e-mailprovider. De adressen zijn enkel aangepast om deze schijn te wekken", schrijft AOL in de blogpost.

Ongeautoriseerde toegang

Ondanks dat het onderzoek nog in volle gang is kan AOL wel al bevestigen dat onbekende ongeautoriseerde toegang hebben gehad tot informatie over een 'significante hoeveelheid gebruikersaccounts'. Deze informatie bevat onder andere de e-mailadressen, postadressen, contactgegevens uit het adresboek, versleutelde wachtwoorden en versleutelde antwoorden op beveiligingsvragen van gebruikers.

De gestolen informatie is door spammers misbruikt om gespoofte spamberichten te versturen. AOL stelt dat uit naam van ongeveer 2% van alle AOL-gebruikers die soort berichten zijn verzonden. In absolute aantallen betekent dit dat ongeveer 500.000 gebruikers door het datalek zijn getroffen. AOL stelt getroffen gebruikers op de hoogte te hebben gesteld van het probleem en adviseert hen met klem hun wachtwoord, beveiligingsvragen en de antwoorden op deze vragen te wijzigen.

http://www.net-security.org/secworld.php?id=16758

 
Lees ook
G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

Recente security-incidenten hebben een nieuwe variant van Agent Tesla aan het licht gebracht. Hierbij wordt een ongebruikelijk compressieformaat gebruikt om informatie te stelen: ZPAQ. Maar wat is dit precies en welk voordeel biedt het aan cybercriminelen?

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.

Cloudflare-rapport maakt inzichtelijk dat organisaties moeilijkheden ondervinden bij het identificeren en beheren van cyberrisico's van API's

Cloudflare-rapport maakt inzichtelijk dat organisaties moeilijkheden ondervinden bij het identificeren en beheren van cyberrisico's van API's

Cloudflare heeft het API Security & Management Report gepubliceerd. Dit rapport onthult dat API's meer dan ooit worden ingezet, waardoor bedrijven de deur wijd openzetten voor meer online bedreigingen dan we eerder hebben meegemaakt. Het rapport maakt inzichtelijk dat er een kloof bestaat tussen het gebruik van API’s door bedrijven en hun vermogen1