Datadiefstal Yahoo blijkt niet het werk te zijn van staatshackers

hacker4-gabor-kalman

De massale datadiefstal bij Yahoo in 2014 is niet werk van zogeheten staatshackers, maar van een groep professionele cybercriminelen. Deze groep zou zichzelf verhuren aan derde partijen voor het uitvoeren van cyberaanvallen.

Dit meldt beveiligingsbedrijf InfoArmor. Het bedrijf heeft alle informatie die beschikbaar is over de cyberaanval op Yahoo geanalyseerd. Hiermee wil het bedrijf niet alleen de werkwijze van de cybercriminelen in kaart brengen, maar ook hun motivatie.

Geen staatshackers

Yahoo stelde eerder nog dat de datadiefstal vermoedelijk is uitgevoerd door staatshackers. InfoArmor spreekt dit dus tegen. Het bedrijf wijst naar ‘Group E’, een groep professionele cybercriminelen die vermoedelijk uit Oost-Europa afkomstig zijn. Het merendeel van de klanten van Group E zouden spammers zijn.

De data is oorspronkelijk te koop aangeboden door ‘tessa88’, een gebruikers die op meerdere ondergrondse communities actief zou zijn. Deze gebruikers zou later een samenwerking zijn aangegaan met de gebruiker ’Peace_of_Mind’. Samen fungeren zij als tussenpersonen die data van andere cybercriminelen te koop aanbieden aan potentiële kopers. De cybercriminelen die de data daadwerkelijk hebben buitgemaakt blijven hierdoor buiten beeld. De verkoper biedt naast de gegevens van Yahoo ook een grote hoeveelheid gestolen inloggegevens van anders websites te koop aan.

Analyse

De volledige analyse van de cyberaanval en datadiefstal is hier te vinden.

Lees ook
G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

Recente security-incidenten hebben een nieuwe variant van Agent Tesla aan het licht gebracht. Hierbij wordt een ongebruikelijk compressieformaat gebruikt om informatie te stelen: ZPAQ. Maar wat is dit precies en welk voordeel biedt het aan cybercriminelen?

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1