‘Database van Microsoft met kwetsbaarheden werd gekraakt’

hacker-1952027_960_720

Een interne bugdatabase van Microsoft is vier jaar geleden gekraakt door cybercriminelen. Microsoft ontdekte de aanval, maar is hierover nooit in de publiciteit getreden.

Dit melden vijf anonieme voormalig medewerkers van Microsoft onafhankelijk van elkaar aan Reuters. Microsoft wil niet reageren op de informatie die de bronnen geven. De cyberinbraak vond plaats in een database waarin beschrijvingen staan opgeslagen van kritieke en nog niet verholpen kwetsbaarheden in software van Microsoft, waaronder het Windows besturingssysteem. De informatie is zeer waardevol voor cybercriminelen, aangezien zij deze kunnen gebruiken als een soort handleiding voor het ontwikkelen van exploits.

Voor zover bekend niet in het wild ingezet

De bronnen melden dat de kwetsbaarheden die de database bevatte op het moment van de aanval binnen enkele maanden na de aanval zijn verholpen. Microsoft zou daarnaast cyberinbraken bij andere organisaties hebben onderzocht om te achterhalen of de kwetsbaarheden die in de database stonden opgeslagen hierbij zijn ingezet. De vijf voormalig medewerkers melden dat dit onderzoek geen bewijs heeft opgeleverd dat de gestolen informatie bij de onderzochte inbraken is gebruikt.

De beveiliging van de getroffen database zou na de aanval zijn opgeschroefd. Zo is de database niet langer verbonden met het bedrijfsnetwerk van Microsoft en is twee-factor authentificatie ingevoerd.

Eerdere inbraak bij Mozilla

Slechts één eerder incident waarbij aanvallers toegang wisten te verkrijgen tot een database met kwetsbaarheden is bekend. Het gaat hierbij om een cyberinbraak in een database van de Mozilla Foundation, dat de webbrowser Firefox ontwikkeld. In de database stonden ten tijde van de aanval tien ernstige en niet verholpen beveiligingsproblemen opgeslagen. Eén van deze kwetsbaarheden bleek later daadwerkelijk te zijn ingezet bij een aanval op Firefox gebruikers.

Lees ook
Fortinet lanceert Fortinet Advisor, een generative AI assistant

Fortinet lanceert Fortinet Advisor, een generative AI assistant

Fortinet voegt een nieuwe oplossing toe aan zijn aanbod van ruim 40 door AI ondersteunde security-producten. Het gaat om Fortinet Advisor, een generative AI (GenAI) assistant. Fortinet Advisor maakt momenteel deel uit van FortiSIEM, de security information & event management (SIEM)-oplossing van Fortinet, en FortiSOAR, zijn security orchestration,1

Microsoft Defender Suite en een SOC houden remote werknemers veilig

Microsoft Defender Suite en een SOC houden remote werknemers veilig

Nu de behoefte aan veilig werken exponentieel toeneemt, is het beveiligen van externe en hybride werknemers een steeds groter probleem geworden. Voorheen gebruikten bedrijven beveiliging architecturen die gebaseerd waren op het beschermen van medewerkers die werkzaam waren in on-premises kantooromgevingen.

CISO’s dragen bij aan de algehele strategie voor risicobeheer

CISO’s dragen bij aan de algehele strategie voor risicobeheer

CISO’s dragen bij aan de algehele strategie voor risicobeheer Bedrijven rekenen erop dat betrouwbare en veilige IT hun processen ondersteunt. Hoewel IT lang werd gezien als een operationele kostenpost is het inmiddels onlosmakelijk verbonden met de manier waarop bedrijven werken.