‘Database van Microsoft met kwetsbaarheden werd gekraakt’

hacker-1952027_960_720

Een interne bugdatabase van Microsoft is vier jaar geleden gekraakt door cybercriminelen. Microsoft ontdekte de aanval, maar is hierover nooit in de publiciteit getreden.

Dit melden vijf anonieme voormalig medewerkers van Microsoft onafhankelijk van elkaar aan Reuters. Microsoft wil niet reageren op de informatie die de bronnen geven. De cyberinbraak vond plaats in een database waarin beschrijvingen staan opgeslagen van kritieke en nog niet verholpen kwetsbaarheden in software van Microsoft, waaronder het Windows besturingssysteem. De informatie is zeer waardevol voor cybercriminelen, aangezien zij deze kunnen gebruiken als een soort handleiding voor het ontwikkelen van exploits.

Voor zover bekend niet in het wild ingezet

De bronnen melden dat de kwetsbaarheden die de database bevatte op het moment van de aanval binnen enkele maanden na de aanval zijn verholpen. Microsoft zou daarnaast cyberinbraken bij andere organisaties hebben onderzocht om te achterhalen of de kwetsbaarheden die in de database stonden opgeslagen hierbij zijn ingezet. De vijf voormalig medewerkers melden dat dit onderzoek geen bewijs heeft opgeleverd dat de gestolen informatie bij de onderzochte inbraken is gebruikt.

De beveiliging van de getroffen database zou na de aanval zijn opgeschroefd. Zo is de database niet langer verbonden met het bedrijfsnetwerk van Microsoft en is twee-factor authentificatie ingevoerd.

Eerdere inbraak bij Mozilla

Slechts één eerder incident waarbij aanvallers toegang wisten te verkrijgen tot een database met kwetsbaarheden is bekend. Het gaat hierbij om een cyberinbraak in een database van de Mozilla Foundation, dat de webbrowser Firefox ontwikkeld. In de database stonden ten tijde van de aanval tien ernstige en niet verholpen beveiligingsproblemen opgeslagen. Eén van deze kwetsbaarheden bleek later daadwerkelijk te zijn ingezet bij een aanval op Firefox gebruikers.

Meer over
Lees ook
Cyber Defence moet innovatie versnellen

Cyber Defence moet innovatie versnellen

Wat meer optimisme over onze weerbaarheid voor cyberaanvallen is goed voor Nederland, vindt Roel van Rijsewijk, directeur Cyber Defence bij Thales. Het is ook goed dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid onlangs in het Cybersecuritybeeld Nederland 2019 opnieuw de noodklok luidde over de kwetsbaarheid van de Nederlandse...

Nieuwe kansen voor cybercriminelen

Nieuwe kansen voor cybercriminelen

Fortinet heeft een nieuwe editie van zijn kwartaalpublicatie Global Threat Landscape Report gepubliceerd. Hieruit blijkt dat cybercriminelen hun aanvalstechnieken voortdurend aanscherpen. Of het nu gaat om misbruik van de uiterst gebrekkige beveiliging van IoT-apparaten of het omvormen van open source-tools tot nieuwe cyberbedreigingen. Het aantal...

'De Benelux loopt achter op het gebied van cybersecurity, India presteert het best'

'De Benelux loopt achter op het gebied van cybersecurity, India presteert het best'

Organisaties over de hele wereld lopen vast in hun voortgang op het gebied van cybersecurity en riskeren verlamming nu cybercriminelen steeds geavanceerder te werk gaan. Dit blijkt uit het rapport 2019 Risk:Value – ‘Destination standstill. Are you asleep at the wheel?’ van NTT Security, een gespecialiseerd beveiligingsbedrijf en expertisecentrum voor...