D66: verplichte eisen aan Internet of Things-apparaten

iot-pixabay-jeferrb

Nederland wil verplichte eisen stellen aan Internet of Things (IoT)-apparaten. Het kabinet gaat zich daar hard voor maken in Europa. Dat heeft staatssecretaris Mona Keijzer zojuist toegezegd op verzoek van D66. Net zoals eisen worden gesteld aan de brandveiligheid van apparaten, moeten er verplichte eisen komen voor cyberveiligheid. Zodat apparaten die aangesloten zijn op het internet beter beveiligd zijn en minder snel gehackt worden.

D66-Kamerlid Kees Verhoeven: “Onveilige apparaten staan al in onze huiskamers. Elke dag werken cybercriminelen aan nieuwe hacktechnieken. En elke dag worden hun aanvallen geavanceerder en moeilijker te verslaan. We moeten ons hier beter en sneller tegen bewapenen. Daar zijn deze harde, verplichte eisen voor nodig. Terecht dat het kabinet zich hier binnen Europa hard voor gaat maken.”

Bezuinigen op beveiliging

Nederland is digitaal niet veilig. Dat lieten de DDoS aanvallen opnieuw zien. Digitale veiligheid is ook in je huis belangrijk. Producenten bezuinigen nu vaak op de beveiliging van hun apparaten en is er sprake van onduidelijke handleidingen, standaardwachtwoorden en slechte versleuteling. Verhoeven: “Binnen enkele seconden kunnen slecht beveiligde apparaten zoals webcams, ijskasten en thermostaten, die zijn aangesloten op het internet, gehackt worden. Dat moet anders en daar zijn deze eisen voor nodig.”

De Europese Commissie kwam onlangs met een voorstel voor vrijwillige standaarden voor internet-of-things apparaten, maar veel cybersecurity experts adviseren verplichte eisen te stellen. Op verzoek van D66 gaat het kabinet daar nu in de Europese Raad voor pleiten. Verhoeven: “Het is leuk, een thermostaat, koffiezetapparaat, camera, tandenborstel of barbiepop met een internetverbinding maar het is vaak niet veilig. Makkelijk te hacken dus en zo kan een apparaat onderdeel worden van een DDoS-aanval. Harde eisen voor wat betreft de cyberveiligheid van apparaten zijn nodig om ons te wapenen tegen digitale aanvallen.”

Lees ook
Cyberonzekerheid baart CEO's zorgen

Cyberonzekerheid baart CEO's zorgen

Het recente 'Cyber-Resilient CEO' rapport van Accenture legt een verrassende realiteit bloot: ondanks dat bijna alle CEO's van grote, internationale bedrijven (96%) het belang van cybersecurity erkennen, maakt 74% zich zorgen over hun vermogen om cyberdreigingen succesvol het hoofd te bieden.

Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen het perfecte lokaas voor cybercriminelen

Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen het perfecte lokaas voor cybercriminelen

De Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen staan voor de deur. Politieke partijen voeren massaal verkiezingscampagnes in aanloop naar woensdag 22 november, de dag waarop de stembureaus geopend zijn en de Nederlandse kiezers hun stem uitbrengen.

Nederlandse online shoppers lopen risico op emailfraude

Nederlandse online shoppers lopen risico op emailfraude

Proofpoint Inc., een cybersecurity- en compliance-bedrijf, publiceert onderzoek waaruit blijkt dat 68% van de grootste Nederlandse retailers achterloopt met elementaire cybersecuritymaatregelen. De bevindingen zijn gebaseerd op een Domain-based Message Authentication, Reporting en Conformance (DMARC) analyse van de top 50 grootste Nederlandse reta1