D66: verplichte eisen aan Internet of Things-apparaten

iot-pixabay-jeferrb

Nederland wil verplichte eisen stellen aan Internet of Things (IoT)-apparaten. Het kabinet gaat zich daar hard voor maken in Europa. Dat heeft staatssecretaris Mona Keijzer zojuist toegezegd op verzoek van D66. Net zoals eisen worden gesteld aan de brandveiligheid van apparaten, moeten er verplichte eisen komen voor cyberveiligheid. Zodat apparaten die aangesloten zijn op het internet beter beveiligd zijn en minder snel gehackt worden.

D66-Kamerlid Kees Verhoeven: “Onveilige apparaten staan al in onze huiskamers. Elke dag werken cybercriminelen aan nieuwe hacktechnieken. En elke dag worden hun aanvallen geavanceerder en moeilijker te verslaan. We moeten ons hier beter en sneller tegen bewapenen. Daar zijn deze harde, verplichte eisen voor nodig. Terecht dat het kabinet zich hier binnen Europa hard voor gaat maken.”

Bezuinigen op beveiliging

Nederland is digitaal niet veilig. Dat lieten de DDoS aanvallen opnieuw zien. Digitale veiligheid is ook in je huis belangrijk. Producenten bezuinigen nu vaak op de beveiliging van hun apparaten en is er sprake van onduidelijke handleidingen, standaardwachtwoorden en slechte versleuteling. Verhoeven: “Binnen enkele seconden kunnen slecht beveiligde apparaten zoals webcams, ijskasten en thermostaten, die zijn aangesloten op het internet, gehackt worden. Dat moet anders en daar zijn deze eisen voor nodig.”

De Europese Commissie kwam onlangs met een voorstel voor vrijwillige standaarden voor internet-of-things apparaten, maar veel cybersecurity experts adviseren verplichte eisen te stellen. Op verzoek van D66 gaat het kabinet daar nu in de Europese Raad voor pleiten. Verhoeven: “Het is leuk, een thermostaat, koffiezetapparaat, camera, tandenborstel of barbiepop met een internetverbinding maar het is vaak niet veilig. Makkelijk te hacken dus en zo kan een apparaat onderdeel worden van een DDoS-aanval. Harde eisen voor wat betreft de cyberveiligheid van apparaten zijn nodig om ons te wapenen tegen digitale aanvallen.”

Lees ook
Proofpoint's 2024 State of the Phish rapport: 69% van Nederlandse werknemers gokt met security van organisaties

Proofpoint's 2024 State of the Phish rapport: 69% van Nederlandse werknemers gokt met security van organisaties

Proofpoint, publiceert vandaag de tiende editie van het jaarlijkse State of the Phish-rapport. Hieruit blijkt dat meer dan twee derde (69%) van Nederlandse werknemers hun organisaties bewust in gevaar brengt. Dit leidt tot ransomware- of malware-infecties, datalekken of financieel verlies. Ondanks een lichte daling van succesvolle phishing-aanvall1

Dit zijn de verwachtingen in 2024 voor het continu veranderende dreigingslandschap

Dit zijn de verwachtingen in 2024 voor het continu veranderende dreigingslandschap

Niemand weet wat ‘The Next Big Thing’ in het dreigingslandschap wordt. Wat wel mogelijk is, is terugkijken naar 2023, opvallende gedragingen van actoren identificeren en een gefundeerde inschatting maken van wat 2024 mogelijk in petto heeft.

Fortinet lanceert Fortinet Advisor, een generative AI assistant

Fortinet lanceert Fortinet Advisor, een generative AI assistant

Fortinet voegt een nieuwe oplossing toe aan zijn aanbod van ruim 40 door AI ondersteunde security-producten. Het gaat om Fortinet Advisor, een generative AI (GenAI) assistant. Fortinet Advisor maakt momenteel deel uit van FortiSIEM, de security information & event management (SIEM)-oplossing van Fortinet, en FortiSOAR, zijn security orchestration,1