D66: verplichte eisen aan Internet of Things-apparaten

iot-pixabay-jeferrb

Nederland wil verplichte eisen stellen aan Internet of Things (IoT)-apparaten. Het kabinet gaat zich daar hard voor maken in Europa. Dat heeft staatssecretaris Mona Keijzer zojuist toegezegd op verzoek van D66. Net zoals eisen worden gesteld aan de brandveiligheid van apparaten, moeten er verplichte eisen komen voor cyberveiligheid. Zodat apparaten die aangesloten zijn op het internet beter beveiligd zijn en minder snel gehackt worden.

D66-Kamerlid Kees Verhoeven: “Onveilige apparaten staan al in onze huiskamers. Elke dag werken cybercriminelen aan nieuwe hacktechnieken. En elke dag worden hun aanvallen geavanceerder en moeilijker te verslaan. We moeten ons hier beter en sneller tegen bewapenen. Daar zijn deze harde, verplichte eisen voor nodig. Terecht dat het kabinet zich hier binnen Europa hard voor gaat maken.”

Bezuinigen op beveiliging

Nederland is digitaal niet veilig. Dat lieten de DDoS aanvallen opnieuw zien. Digitale veiligheid is ook in je huis belangrijk. Producenten bezuinigen nu vaak op de beveiliging van hun apparaten en is er sprake van onduidelijke handleidingen, standaardwachtwoorden en slechte versleuteling. Verhoeven: “Binnen enkele seconden kunnen slecht beveiligde apparaten zoals webcams, ijskasten en thermostaten, die zijn aangesloten op het internet, gehackt worden. Dat moet anders en daar zijn deze eisen voor nodig.”

De Europese Commissie kwam onlangs met een voorstel voor vrijwillige standaarden voor internet-of-things apparaten, maar veel cybersecurity experts adviseren verplichte eisen te stellen. Op verzoek van D66 gaat het kabinet daar nu in de Europese Raad voor pleiten. Verhoeven: “Het is leuk, een thermostaat, koffiezetapparaat, camera, tandenborstel of barbiepop met een internetverbinding maar het is vaak niet veilig. Makkelijk te hacken dus en zo kan een apparaat onderdeel worden van een DDoS-aanval. Harde eisen voor wat betreft de cyberveiligheid van apparaten zijn nodig om ons te wapenen tegen digitale aanvallen.”

Lees ook
"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

In het recente onderzoek 'Het portret van de moderne informatiesecurityprofessional' deed Kaspersky onderzoek naar het wereldwijde tekort aan cybersecuritypersoneel. Zo onderzocht het de exacte redenen waarom bedrijven te weinig cybersecuritydeskundigen hebben.

Proofpoint gaat dataverlies via email tegen met kracht van AI op basis van gedrag

Proofpoint gaat dataverlies via email tegen met kracht van AI op basis van gedrag

Proofpoint Inc., kondigt de algemene beschikbaarheid aan van Adaptive E-mail Data Loss Prevention (DLP), voor het automatisch detecteren en voorkomen van onbedoeld en opzettelijk dataverlies via email – voordat het een kostbare fout wordt voor organisaties.

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Het gebruik van malware dat detectiemethoden probeert te omzeilen (‘evasive malware’) is het laatste kwartaal van 2023 fors gestegen. Daarnaast hebben hackers het steeds vaker voorzien op Exchange-mailservers. Het aantal ransomwarebesmettingen blijft wel verder afnemen, waarschijnlijk door diverse internationale inspanningen.