D66 pleit voor onderzoeksinstituut voor cybersecurity

security-pixabay-pixelcreatures

Nederland loopt gevaarlijk achter als het gaat om onderzoek naar cybersecurity. Ook wordt bestaand onderzoek en expertise nergens gebundeld. Nederland moet daarom een apart onderzoeksinstituut voor cybersecurity krijgen.

Dat stelt D66-Kamerlid Kees Verhoeven voor tijdens de begrotingsbehandeling van Justitie & Veiligheid (J&V). Verhoeven: “Juist nu dit kabinet van cyberveiligheid een prioriteit heeft gemaakt, moeten we doorpakken. Willen we klaar zijn voor digitale aanvallen, vanuit welk land of persoon dan ook, moeten we voorop gaan lopen, cruciale technologie uitvinden én talentvolle onderzoekers hier houden. Dat vereist een cybersecurity onderzoeksinstituut op eigen bodem.”

Cyberveiligheid prioriteit kabinet

Verhoeven (D66) verzoekt, met steun van VVD en CDA, Minister Grapperhaus van J&V te kijken naar mogelijkheden het cybersecurity onderzoeksinstituut op te richten. Naast de overheid moeten ook bedrijven in dit instituut kunnen investeren. Met een eigen instituut voor wetenschappelijk en praktijk onderzoek wil Verhoeven de cyberveiligheid van Nederland verbeteren

Verhoeven: “Het is cruciaal dat we de praktijk, de kennis van bedrijven en universiteiten én de investeringen van dit kabinet in cybersecurity en onderzoek samenbrengen. Het is nu te versnipperd. We moeten voorop gaan lopen op het gebied van cybersecurity, niet achteraan blijven hangen.” Verhoeven denkt aan eenzelfde soort instituut als QuTech gelieerd aan een universiteit.

Talentvolle onderzoekers in Nederland houden

Naast het instituut pleit D66 samen met de coalitiepartijen voor meer geld voor bestaande cybersecurity onderzoeksgroepen en om bestaande middelen voor cybersecurity te bundelen. Verhoeven: “We moeten voorkomen dat topspecialisten in cybersecurity naar het buitenland vertrekken. Met het instituut en meer geld voor onderzoek maken we het academische werk in Nederland op dit gebied aantrekkelijker. We hebben de slimmeriken hier hard nodig.”

Meer over
Lees ook
Onderzoek Orange Cyberdefense: aantal slachtoffers cyberafpersing neemt toe

Onderzoek Orange Cyberdefense: aantal slachtoffers cyberafpersing neemt toe

Het aantal slachtoffers van cyberafpersing is afgelopen jaar wereldwijd met 46 procent gestegen ten opzichte van 2022. Dat is een van de opvallende conclusies uit het rapport ‘Security Navigator 2024’ van cybersecurityspecialist Orange Cyberdefense. Volgens het rapport zijn grote ondernemingen het meest getroffen door deze vorm van cybercriminalit1

Qualys voorspelt meer werkdruk en minder budget voor CISO’s in 2024

Qualys voorspelt meer werkdruk en minder budget voor CISO’s in 2024

Qualys publiceert de voorspellingen voor 2024. Volgens Paul Baird, Field Chief Technical Security Officer van Qualys, moeten CISO’s volgend jaar meer doen met minder. “Zij willen dit mogelijk maken door IT-beveiligingsoplossingen te consolideren en door automatisering te introduceren in hun teams, maar ze willen daarbij wel de verwachtingen van AI1

WatchGuard Threat Lab publiceert Cybersecurity Predictions

WatchGuard Threat Lab publiceert Cybersecurity Predictions

Van de manipulatie van grote taalmodellen tot vishing met AI-gebaseerde chatbots, kunstmatige intelligentie drukt in 2024 een grote stempel op het cybersecuritylandschap. Dit voorspelt het WatchGuard Threat Lab van WatchGuard Technologies in zijn Cybersecurity Predictions voor 2024.