D66 pleit voor onderzoeksinstituut voor cybersecurity

security-pixabay-pixelcreatures

Nederland loopt gevaarlijk achter als het gaat om onderzoek naar cybersecurity. Ook wordt bestaand onderzoek en expertise nergens gebundeld. Nederland moet daarom een apart onderzoeksinstituut voor cybersecurity krijgen.

Dat stelt D66-Kamerlid Kees Verhoeven voor tijdens de begrotingsbehandeling van Justitie & Veiligheid (J&V). Verhoeven: “Juist nu dit kabinet van cyberveiligheid een prioriteit heeft gemaakt, moeten we doorpakken. Willen we klaar zijn voor digitale aanvallen, vanuit welk land of persoon dan ook, moeten we voorop gaan lopen, cruciale technologie uitvinden én talentvolle onderzoekers hier houden. Dat vereist een cybersecurity onderzoeksinstituut op eigen bodem.”

Cyberveiligheid prioriteit kabinet

Verhoeven (D66) verzoekt, met steun van VVD en CDA, Minister Grapperhaus van J&V te kijken naar mogelijkheden het cybersecurity onderzoeksinstituut op te richten. Naast de overheid moeten ook bedrijven in dit instituut kunnen investeren. Met een eigen instituut voor wetenschappelijk en praktijk onderzoek wil Verhoeven de cyberveiligheid van Nederland verbeteren

Verhoeven: “Het is cruciaal dat we de praktijk, de kennis van bedrijven en universiteiten én de investeringen van dit kabinet in cybersecurity en onderzoek samenbrengen. Het is nu te versnipperd. We moeten voorop gaan lopen op het gebied van cybersecurity, niet achteraan blijven hangen.” Verhoeven denkt aan eenzelfde soort instituut als QuTech gelieerd aan een universiteit.

Talentvolle onderzoekers in Nederland houden

Naast het instituut pleit D66 samen met de coalitiepartijen voor meer geld voor bestaande cybersecurity onderzoeksgroepen en om bestaande middelen voor cybersecurity te bundelen. Verhoeven: “We moeten voorkomen dat topspecialisten in cybersecurity naar het buitenland vertrekken. Met het instituut en meer geld voor onderzoek maken we het academische werk in Nederland op dit gebied aantrekkelijker. We hebben de slimmeriken hier hard nodig.”

Meer over
Lees ook
Zerto: Afsluiten van cyberverzekeringen lastiger vanwege toenemende complexiteit en regelmaat van aanvallen

Zerto: Afsluiten van cyberverzekeringen lastiger vanwege toenemende complexiteit en regelmaat van aanvallen

Zerto, een dochteronderneming van Hewlett Packard Enterprise, ziet voor 2024 drie belangrijke trends rond cybersecurity en het dreigingslandschap. De eerste is dat de toenemende complexiteit en regelmaat van cyberaanvallen het steeds moeilijker zullen maken voor bedrijven om een goede cyberverzekering af te sluiten. De tweede trend die Zerto opmer1

Proofpoint's 2024 State of the Phish rapport: 69% van Nederlandse werknemers gokt met security van organisaties

Proofpoint's 2024 State of the Phish rapport: 69% van Nederlandse werknemers gokt met security van organisaties

Proofpoint, publiceert vandaag de tiende editie van het jaarlijkse State of the Phish-rapport. Hieruit blijkt dat meer dan twee derde (69%) van Nederlandse werknemers hun organisaties bewust in gevaar brengt. Dit leidt tot ransomware- of malware-infecties, datalekken of financieel verlies. Ondanks een lichte daling van succesvolle phishing-aanvall1

Dit zijn de verwachtingen in 2024 voor het continu veranderende dreigingslandschap

Dit zijn de verwachtingen in 2024 voor het continu veranderende dreigingslandschap

Niemand weet wat ‘The Next Big Thing’ in het dreigingslandschap wordt. Wat wel mogelijk is, is terugkijken naar 2023, opvallende gedragingen van actoren identificeren en een gefundeerde inschatting maken van wat 2024 mogelijk in petto heeft.