Cyberspionnen maken honderden GB's aan data buit via mobiele malware

malware

Cybercriminelen hebben via een wereldwijde cyberspionagecampagne honderden gigabytes aan data gestolen van duizenden gebruikers. De data werd buitgemaakt via nagemaakte Android apps van chatdiensten als Signal en WhatsApp.

De campagne wordt Dark Caracal genoemd en is ontdekt door de Electronic Frontier Foundation (EFF) en beveiligingsbedrijf Lookout. De aanvallers hebben nagemaakte versies van populaire chatdiensten verspreid via alternatieve appwinkels voor het Android platform. De aanvallers zetten social engineering in om gebruikers te overtuigen de malafide apps te installeren. De campagne is gericht op militair personeel, activisten, journalisten en advocaten.

Apps zijn volledig functioneel

De apps zijn volledig functioneel en stellen gebruikers daadwerkelijk in staat berichten te versturen en ontvangen. Op de achtergrond verzamelen de apps echter allerlei data van en over gebruikers. Zo kunnen aanvallers foto's nemen via de camera's van een smartphone, via de microfoon de gebruiker afluisteren, telefoongesprekken opnemen, locatiegegevens opvragen en data op het apparaat inzien.

EFF en Lookout vermoeden dat de spionagecampagne is opgezet door staatshackers. De malafide apps maken namelijk gebruik van infrastructuur die eerder werd ingezet voor andere aanvallen die zijn gekoppeld aan staatshackers. In een rapport melden EFF en Lookout Dark Caracal te hebben herleid naar een gebouw dat eigendom is van de Libanese inlichtingendienst in Beiroet.

Lange tijd onopgemerkt gebleven

De campagne lijkt al sinds 2012 actief te zijn. Het gebruik van infrastructuur die ook voor andere spionagecampagnes werd gebruikt heeft in belangrijke mate bijgedragen aan de late ontdekking van Dark Caracal. Activiteiten van Dark Caracal werden wel eerder opgemerkt, maar toegeschreven aan andere ongerelateerde spionagecampagnes die van dezelfde infrastructuur gebruik maakten.

"Mensen in de Verenigde Staten, Canada, Duitsland, Libanon en Frankrijk zijn getroffen door Dark Caracal. Ondermeer militair personeel, activisten, journalisten en advocaten zijn doelwit en het soort data dat wordt gestolen varieert van de gespreksgeschiedenis en opgenomen gesprekken tot documenten en foto's", legt Eva Galperin, directeur cybersecurity bij EFF, uit. "Dit is een zeer grootschalige wereldwijde campagne gericht op mobiele apparaten. Mobiel is de toekomst van spionage, aangezien telefoons vol staan met data over het dagelijks leven van personen."

Meer over
Lees ook
Uitlekken van persoonlijke data heeft tot chantage, afpersing en reputatieschade geleid

Uitlekken van persoonlijke data heeft tot chantage, afpersing en reputatieschade geleid

De datalekken die afgelopen kwartaal plaatsvonden, zoals bij Ashley Madison, hebben tot een reeks van aanvallen geleid. Het openbaar maken van deze gestolen, vertrouwelijke informatie heeft de reputatie van slachtoffers aangetast en veel meer schade aangericht dan enkel een verstoring van de organisatie. Cybercriminelen gebruikten de gestolen info1

NSA: ‘Wij rapporteren 91% van de zero day lekken’

NSA: ‘Wij rapporteren 91% van de zero day lekken’

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA rapporteert 91% van alle zero day-lekken in software aan ontwikkelaars of bedrijven achter deze software. De overige 9% is al gedicht voordat de NSA de leverancier kan informeren of wordt met het oog op de nationale veiligheid stil gehouden. Dit meldt de NSA op haar eigen website. De geheime dienst laat in het1

‘Nederlandse bedrijven zijn massaal doelwit van cyberspionage

‘Nederlandse bedrijven zijn massaal doelwit van cyberspionage

Nederlandse bedrijven zijn massaal doelwit van spionage-activiteiten. De aanvallen van de cyberspionagecampagne Pawn Storm op het MH17-onderzoeksteam van de Onderzoeksraad voor Veiligheid is slechts het topje van de ijsberg. Dit stellen Ronald Prins, directeur van het beveiligingsbedrijf FoxIT, Albert Kramer, technisch directeur bij Trend Micro en1