Cyberspionnen maken honderden GB's aan data buit via mobiele malware

malware

Cybercriminelen hebben via een wereldwijde cyberspionagecampagne honderden gigabytes aan data gestolen van duizenden gebruikers. De data werd buitgemaakt via nagemaakte Android apps van chatdiensten als Signal en WhatsApp.

De campagne wordt Dark Caracal genoemd en is ontdekt door de Electronic Frontier Foundation (EFF) en beveiligingsbedrijf Lookout. De aanvallers hebben nagemaakte versies van populaire chatdiensten verspreid via alternatieve appwinkels voor het Android platform. De aanvallers zetten social engineering in om gebruikers te overtuigen de malafide apps te installeren. De campagne is gericht op militair personeel, activisten, journalisten en advocaten.

Apps zijn volledig functioneel

De apps zijn volledig functioneel en stellen gebruikers daadwerkelijk in staat berichten te versturen en ontvangen. Op de achtergrond verzamelen de apps echter allerlei data van en over gebruikers. Zo kunnen aanvallers foto's nemen via de camera's van een smartphone, via de microfoon de gebruiker afluisteren, telefoongesprekken opnemen, locatiegegevens opvragen en data op het apparaat inzien.

EFF en Lookout vermoeden dat de spionagecampagne is opgezet door staatshackers. De malafide apps maken namelijk gebruik van infrastructuur die eerder werd ingezet voor andere aanvallen die zijn gekoppeld aan staatshackers. In een rapport melden EFF en Lookout Dark Caracal te hebben herleid naar een gebouw dat eigendom is van de Libanese inlichtingendienst in Beiroet.

Lange tijd onopgemerkt gebleven

De campagne lijkt al sinds 2012 actief te zijn. Het gebruik van infrastructuur die ook voor andere spionagecampagnes werd gebruikt heeft in belangrijke mate bijgedragen aan de late ontdekking van Dark Caracal. Activiteiten van Dark Caracal werden wel eerder opgemerkt, maar toegeschreven aan andere ongerelateerde spionagecampagnes die van dezelfde infrastructuur gebruik maakten.

"Mensen in de Verenigde Staten, Canada, Duitsland, Libanon en Frankrijk zijn getroffen door Dark Caracal. Ondermeer militair personeel, activisten, journalisten en advocaten zijn doelwit en het soort data dat wordt gestolen varieert van de gespreksgeschiedenis en opgenomen gesprekken tot documenten en foto's", legt Eva Galperin, directeur cybersecurity bij EFF, uit. "Dit is een zeer grootschalige wereldwijde campagne gericht op mobiele apparaten. Mobiel is de toekomst van spionage, aangezien telefoons vol staan met data over het dagelijks leven van personen."

Meer over
Lees ook
Europees datacenternetwerk moet nieuwsgierige Amerikanen buiten de deur houden

Europees datacenternetwerk moet nieuwsgierige Amerikanen buiten de deur houden

De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil samen met Frankrijk een Europees netwerk van datacenters ontwikkelen om de Amerikanen buiten de deur te houden. Door een Europees netwerk door Europese bedrijven op Europees grondgebied op te laten zetten wil Merkel zeker stellen dat de Amerikaanse overheid data in de datacenters via de Patriot Act niet k1

KPN versleutelt telefoontjes, sms'jes en e-mails van klanten

KPN versleutelt telefoontjes, sms'jes en e-mails van klanten

KPN gaat mobiele klanten de mogelijkheid bieden zichzelf te beschermen tegen afluisteren. De Nederlandse telecomprovider werkt samen met Silent Circle om apps aan te bieden die spionage door bijvoorbeeld inlichtingendiensten moet voorkomen. Ook de Blackphone, een speciale 'anti-spionage' telefoon, wordt op termijn door KPN aangeboden aan klanten.1

Supermalware The Mask bespioneert overheden, diplomaten en olie- & gassector

Supermalware The Mask bespioneert overheden, diplomaten en olie- & gassector

De supermalware The Mask bespioneert al zeker zes jaar lang ongemerkt allerlei doelwitten. De malware richt zich op zowel overheden en diplomaten als de gas- en oliesector. Dit stelt Kaspersky, dat meer details over de zeer geavanceerde malware bekend heeft gemaakt. De malware heeft van zijn makers de naam 'Careto' gekregen, wat het Spaanse woord1