Cybersecurity Knowledge Summit markeert vijf jaar samenwerking Nederland en Japan bescherming vitale infrastructuur

 

HSD- japan-202107

 

Op 23 juli 2021 gaat de 32ste editie van de Olympische Spelen van start in Tokyo (Japan). De Olympische Spelen 2021 beloven de meest innovatieve ooit te worden. Dit uit zich niet alleen in de introductie van nieuwe takken van sport, maar ook in de voorbereidingen die vooraf zijn gegaan in aanloop naar de Olympische en Paralympische Spelen. Een belangrijk element voor de Japanse overheid hierin was o.a. het beschermen van de vitale infrastructuur tegen cyberdreigingen. Inmiddels een onderdeel van de dagelijkse realiteit met als meest recente voorbeeld de REvil ransomware aanval. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld verschillende signalen dat Rusland vanwege de schorsing van haar atleten de Spelen als doel voor cyberaanvallen op het oog heeft. In samenwerking met een Nederlands consortium van security bedrijven zijn de afgelopen jaren veiligheidsoplossingen ontwikkeld met betrekking tot de bescherming van, onder andere, het energienetwerk van Tokyo.

Maandag 19 juli en dinsdag 20 juli 2021 vond de “Knowledge Summit on Cybersecurity and Critical Infrastructure Protection” plaats ter afronding van 5 jaar samenwerking tussen Nederland en Japan in het ontwikkelen van innovatieve veiligheidsoplossingen en bestpractices op dit gebied. Naast het ontwikkelen, testen, en uitrollen van technische oplossingen ter bescherming van vitale infrastructuren, waaronder het energienetwerk van Tokyo, heeft er de afgelopen jaren een uitgebreide uitwisseling van onderzoek plaatsgevonden tussen Japanse en Nederlandse kennisinstellingen. Zo heeft TU Delft onderzoeksprogramma’s uitgevoerd met Yokohama National University, NTT Research, NICT en Fujitsu System Integration Laboratories op het gebied van ransomware, blockchain en Internet of Things (IoT). De partners die actief betrokken zijn geweest bij de gezamenlijke ontwikkeling van veiligheidsoplossingen zijn Compumatica Secure Networks, Forescout, Toshiba, TEPCO, ReaQta, EclecticIQ, Bitdefender en TU Delft.


De Summit was een online event met deelnemers aan Japanse en Nederlandse zijde. Gedurende dit evenement blikten o.a. Prof. Jun Murai, Minister Hirai en staatssecretaris Mona Keijzer terug op de afgelopen vijf jaar en bespraken op het belang van cybersecurity voor de digitalisering in de toekomst.

In de woorden van Minister Hirai: “Het staat buiten kijf dat Nederland een vergevorderd land is op het gebied van digitalisering. Het land bevindt zich consistent bovenaan de internationale rankings wat betreft digitalisering, inclusief in de United Nations Egovernment Survey. Het land is In het bijzonder bekend vanwege de nationale aanpak met betrekking tot het verbeteren van de cybersecurity, door middel van bijvoorbeeld samenwerkingen binnen de industriesector, overheid en kennisinstellingen via the Hague Security Delta.”

Staatssecretaris Mona Keijzer benadrukte de noodzaak van cybersecurity voorwaarde van de digitalisering van onze maatschappij. Door de handen ineen te slaan zijn we in staat om meer impact te hebben. Zodoende is het van groot belang om samen te werken met eensgezinde landen, zoals Japan. Nederland kijkt uit naar nieuwe mogelijkheden van samenwerking tussen Japan en Nederland.

Vijf jaar geleden ondertekende een consortium van Nederlandse bedrijven, kennisinstellingen, de Nederlandse ambassade in Tokyo, The Hague Security Delta en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO) een samenwerkingsovereenkomst ‘Partners for International Business’ (PIB) op het gebied van cybersecurity. Hierbij werden samenwerkingskansen benut tussen Nederlandse en Japanse organisaties die dus daadwerkelijk innovatieve veiligheidsoplossingen hebben opgeleverd. Daarnaast is het programma een driver geweest voor het Nederlandse bedrijfsleven om zich te positioneren als expert en Japan de helpende hand te bieden.

De Summit stond, naast een terugblik op de afgelopen vijf jaar, volop in het teken van toekomstige samenwerking tussen Nederlandse en Japanse organisaties, in de vorm van expert groepen. Er werd ook voortgeborduurd op eerdere rondetafelgesprekken over de belangrijkste cybersecurity dreigingen en oplossingen binnen de vitale infrastructuur. Zowel de Energiesector, Smart Industry, en de Financiële sector/Fintech uit zowel Japan en Nederland sloten aan bij het event om over cybersecurity te praten binnen het eigen vakgebied.

 

Lees ook
Bitdefender breidt cloud workload security uit voor container-workloads en Linux-omgevingen

Bitdefender breidt cloud workload security uit voor container-workloads en Linux-omgevingen

Bitdefender introduceert vandaag GravityZone Security for Containers. Bitdefender breidt daarmee zijn aanbod van cloud workload security (CWS)-oplossingen uit met runtime-ondersteuning, voor containers en onafhankelijkheid van de Linux-kernel. De nieuwe oplossing voorziet in dreigingspreventie en extended endpoint detection & response (XEDR) en beschermt...

Mimecast waarschuwt:  socialmediaposts over vakantie of vaccinatie zijn riskant

Mimecast waarschuwt: socialmediaposts over vakantie of vaccinatie zijn riskant

Mimecast adviseert Nederlanders om extra voorzichtig te zijn met wat ze op social media zetten. De cyberbeveiliger waarschuwt specifiek voor het delen van informatie over vaccinaties en vakantieplannen. Cybercriminelen kunnen deze informatie gebruiken voor gerichte phishingaanvallen en diverse vormen van oplichting.

Publiek-Privaat samenwerkingsverband lanceert Security Check Procesautomatisering

Publiek-Privaat samenwerkingsverband lanceert Security Check Procesautomatisering

Een Publiek-private samenwerking tussen het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK), Digital Trust Center (DTC), Deloitte, VNG-IBD, Novel-T, NCSC, Siemens, ASML, Accenture en de Cybersecurity Alliantie, die belangen behartigt op het gebied van cyberveiligheid in operationele techniek (OT), introduceert vandaag de Security Check Procesautomatisering.