Cybercriminelen verspreiden Locky ransomware via massale e-mailcampagne

malware

Cybercriminelen hebben onlangs een grootschalige campagne opgezet om de ransomware Locky te verspreiden. In 24 uur tijd werden maar liefst 23 miljoen e-mailberichten met Locky verstuurd.

Beveiligingsbedrijf AppRiver spreekt van één van de grootste malwarecampagnes die het bedrijf in de tweede helft van 2017 heeft gedetecteerd. Het bedrijf meldt dat de verspreidde e-mailberichten zijn voorzien van onderwerpregels als ‘please print’, ‘documents’, ‘photo’, ‘images’, ‘scans’ of ‘pictures’. De e-mails bevatten een ZIP-bestand waarin een tweede ZIP-bestand zit verstopt, met daarin een Visual Basic Script. Indien dit bestand wordt geopend wordt een downloader geactiveerd die Locky probeert te downloaden.

Zodra de ransomware zich op het systeem heeft genesteld begint deze automatisch alle data van het slachtoffer te versleutelen. Versleutelde bestanden worden hierbij voorzien van de extensie .lukutus. Zodra dit proces is afgerond wordt de achtergrondafbeelding van het getroffen systeem gewijzigd naar een afbeelding waarop instructies worden gegeven voor het ontsleutelen van de data. Hiervoor moet 0,5 Bitcoin worden betaald, wat met de huidige wisselkoers neerkomt op ruim 1.895 euro.

Lees ook
Proofpoint: Noord-Koreaanse hackers stelen miljarden aan cryptocurrency

Proofpoint: Noord-Koreaanse hackers stelen miljarden aan cryptocurrency

TA444, een staatsgesponsorde hackersgroep uit Noord-Korea is waarschijnlijk belast met het genereren van inkomsten voor het Noord-Koreaanse regime. Deze aanvallen overlappen met APT38, Bluenoroff, BlackAlicanto, Stardust Chollima en COPERNICIUM. In het verleden waren de pijlen gericht op banken om uiteindelijk geld door te sluizen naar andere dele1

Synology: Vijf tips tegen ransomware

Synology: Vijf tips tegen ransomware

De coronapandemie heeft niet alleen voor andere manier van werken gezorgd, het zorgt ook voor een grotere kwetsbaarheid van bedrijfsgegevens doordat werknemers nu buiten de ‘veilige’ kantoormuren toegang nodig hebben tot deze data. Cybercriminelen zijn zich hier terdege van bewust en de afgelopen tweeënhalf jaar hebben we dan ook een sterke toenam1

Ransomware schaadt mentale gezondheid van IT-professionals

Ransomware schaadt mentale gezondheid van IT-professionals

Ransomware-aanvallen trekken een zware wissel op Nederlandse IT-professionals. Ruim een derde geeft aan dat hun mentale gezondheid hieronder lijdt. Door de stress overwegen veel IT-professionals zelfs om binnen twee jaar iets anders te gaan doen. Dat blijkt uit een groot internationaal onderzoek in opdracht van cyberbeveiliger Mimecast.