Cybercriminelen verspreiden Locky ransomware via massale e-mailcampagne

malware

Cybercriminelen hebben onlangs een grootschalige campagne opgezet om de ransomware Locky te verspreiden. In 24 uur tijd werden maar liefst 23 miljoen e-mailberichten met Locky verstuurd.

Beveiligingsbedrijf AppRiver spreekt van één van de grootste malwarecampagnes die het bedrijf in de tweede helft van 2017 heeft gedetecteerd. Het bedrijf meldt dat de verspreidde e-mailberichten zijn voorzien van onderwerpregels als ‘please print’, ‘documents’, ‘photo’, ‘images’, ‘scans’ of ‘pictures’. De e-mails bevatten een ZIP-bestand waarin een tweede ZIP-bestand zit verstopt, met daarin een Visual Basic Script. Indien dit bestand wordt geopend wordt een downloader geactiveerd die Locky probeert te downloaden.

Zodra de ransomware zich op het systeem heeft genesteld begint deze automatisch alle data van het slachtoffer te versleutelen. Versleutelde bestanden worden hierbij voorzien van de extensie .lukutus. Zodra dit proces is afgerond wordt de achtergrondafbeelding van het getroffen systeem gewijzigd naar een afbeelding waarop instructies worden gegeven voor het ontsleutelen van de data. Hiervoor moet 0,5 Bitcoin worden betaald, wat met de huidige wisselkoers neerkomt op ruim 1.895 euro.

Lees ook
Recruiters slachtoffer van malware door lures van TA4557

Recruiters slachtoffer van malware door lures van TA4557

Cybersecuritybedrijf Proofpoint brengt onderzoek naar buiten over nieuwe activiteit van TA4557. Dit is een financieel gemotiveerde dreigingsactor die bekend staat om het gebruik van lures met sollicitatiethema’s. Ook verspreidt het de More_Eggs backdoor, een strategische loop gemaakt voor het verlengen van de uitvoeringstijd wat de ontwijkingsmoge1

Fortinet waarschuwt voor online feestdagen-criminaliteit: vier veelgebruikte scams

Fortinet waarschuwt voor online feestdagen-criminaliteit: vier veelgebruikte scams

Security leverancier Fortinet waarschuwt voor feestdagen-cyberscams en geeft een top 4 van veel gebruikte online-oplichtpraktijken. Sinterklaas en kerst komen eraan, en cybercriminelen zijn al druk bezig met het bedenken van slimme trucs waarmee ze dit winkelseizoen zelfs de meest beveiligingsbewuste consumenten om de tuin kunnen leiden. De feestd1

Onderzoek Proofpoint: TA571 levert IcedID Forked Loader

Onderzoek Proofpoint: TA571 levert IcedID Forked Loader

Onderzoekers van Proofpoint ontdekten dat TA571 de Forked-variant van IcedID levert in twee campagnes. Dit vond plaats op 11 en 18 oktober 2023. Beide campagnes bevatten meer dan 6.000 berichten die allemaal een impact hadden op meer dan 1.200 klanten in verschillende sectoren verspreid over heel de wereld.