Cybercriminelen vermommen phishingmail als waarschuwingsmail van Nederlandse politie

De Nederlandse politie kondigde maandag 16 januari aan 20.000 mensen een waarschuwingsmail te sturen nadat hun gegevens zijn aangetroffen op de computer van een cybercrimineel uit Leeuwarden. Nu blijkt dat cybercriminelen inspelen op deze aankondiging en uit naam van de politie phishingmailtjes verspreiden.

De politie waarschuwt op haar website voor de phishingmail. Daarnaast heeft de Politie Fryslân een screenshot van de phishingmail op Twitter geplaatst. De e-mail lijkt het eerste oog afkomstig van de politie en spreekt over een brief die op 15 januari zou zijn verstuurd aan de ontvanger. Indien de ontvanger deze brief niet heeft ontvangen kan de brief alsnog worden geraadpleegd via de link die is opgenomen in de e-mail, claimt de phishingmail.

Niet afkomstig van de politie

De Politie Fryslân stelt dat de e-mail in kwestie niet afkomstig is van de politie. Daarnaast benadrukt de politie bewust geen downloaddlink of een andere link te hebben opgenomen in de e-mail.

Het is niet bekend hoeveel mensen de phishingmail hebben ontvangen. Een woordvoerder van de politie meldt aan NOS.nl dat inmiddels zo’n honderd meldingen zijn binnengekomen van de phishingmail. "Het is elke keer weer een afweging of we er publiciteit aan geven", zegt de woordvoerder. "Vergeet niet dat er dagelijks phishingmails uit naam van de politie worden verstuurd."

Lees ook
Cloudflare identificeert meest gebruikte phishing-methoden en meest geïmiteerde merken

Cloudflare identificeert meest gebruikte phishing-methoden en meest geïmiteerde merken

Cloudflare heeft het 2023 Phishing Threats Report uitgebracht, waaruit blijkt dat phishing de meest dominante en snelst groeiende internetcriminaliteit blijft. Dit wordt merendeels veroorzaakt door het overal gebruikte e-mail en de onophoudelijk gemaakte menselijke fouten waarop de hedendaagse aanvallers jagen.

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing laaide na een kleine dip in het eerste kwartaal van 2023 weer stevig op. Dat blijkt uit het Cy-Xplorer-rapport 2023 van Orange Cyberdefense. Dit zijn de 10 meest opvallende trends uit het rapport.

Dreigingsrapport G DATA: security-situatie blijft gespannen, individuele gebruikers vaker doelwit

Dreigingsrapport G DATA: security-situatie blijft gespannen, individuele gebruikers vaker doelwit

Het aantal cyberaanvallen stagneert op een hoog niveau, zo blijkt uit het nieuwste dreigingsrapport van G DATA CyberDefense. Op dit moment zijn er diverse kwetsbaarheden die door cybercriminelen consequent worden misbruikt. Met behulp van UEFI-bootkits kunnen ze bijvoorbeeld securitymaatregelen omzeilen en zo systemen kwetsbaar maken. Een andere m1