Cybercriminelen vermommen phishingmail als waarschuwingsmail van Nederlandse politie

De Nederlandse politie kondigde maandag 16 januari aan 20.000 mensen een waarschuwingsmail te sturen nadat hun gegevens zijn aangetroffen op de computer van een cybercrimineel uit Leeuwarden. Nu blijkt dat cybercriminelen inspelen op deze aankondiging en uit naam van de politie phishingmailtjes verspreiden.

De politie waarschuwt op haar website voor de phishingmail. Daarnaast heeft de Politie Fryslân een screenshot van de phishingmail op Twitter geplaatst. De e-mail lijkt het eerste oog afkomstig van de politie en spreekt over een brief die op 15 januari zou zijn verstuurd aan de ontvanger. Indien de ontvanger deze brief niet heeft ontvangen kan de brief alsnog worden geraadpleegd via de link die is opgenomen in de e-mail, claimt de phishingmail.

Niet afkomstig van de politie

De Politie Fryslân stelt dat de e-mail in kwestie niet afkomstig is van de politie. Daarnaast benadrukt de politie bewust geen downloaddlink of een andere link te hebben opgenomen in de e-mail.

Het is niet bekend hoeveel mensen de phishingmail hebben ontvangen. Een woordvoerder van de politie meldt aan NOS.nl dat inmiddels zo’n honderd meldingen zijn binnengekomen van de phishingmail. "Het is elke keer weer een afweging of we er publiciteit aan geven", zegt de woordvoerder. "Vergeet niet dat er dagelijks phishingmails uit naam van de politie worden verstuurd."

Lees ook
"Lopende campagne beïnvloedt Azure cloudomgevingen" - Proofpoint

"Lopende campagne beïnvloedt Azure cloudomgevingen" - Proofpoint

Onderzoekers van cybersecuritybedrijf Proofpoint zien een aanhoudende cloudaccount overnamecampagne. De campagne beïnvloedt tientallen Microsoft Azure-omgevingen en honderden gebruikersaccounts. Ook brengt de campagne accounts van senior executives in gevaar.

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

Recente security-incidenten hebben een nieuwe variant van Agent Tesla aan het licht gebracht. Hierbij wordt een ongebruikelijk compressieformaat gebruikt om informatie te stelen: ZPAQ. Maar wat is dit precies en welk voordeel biedt het aan cybercriminelen?

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.