Cybercriminelen vermommen phishingmail als waarschuwingsmail van Nederlandse politie

De Nederlandse politie kondigde maandag 16 januari aan 20.000 mensen een waarschuwingsmail te sturen nadat hun gegevens zijn aangetroffen op de computer van een cybercrimineel uit Leeuwarden. Nu blijkt dat cybercriminelen inspelen op deze aankondiging en uit naam van de politie phishingmailtjes verspreiden.

De politie waarschuwt op haar website voor de phishingmail. Daarnaast heeft de Politie Fryslân een screenshot van de phishingmail op Twitter geplaatst. De e-mail lijkt het eerste oog afkomstig van de politie en spreekt over een brief die op 15 januari zou zijn verstuurd aan de ontvanger. Indien de ontvanger deze brief niet heeft ontvangen kan de brief alsnog worden geraadpleegd via de link die is opgenomen in de e-mail, claimt de phishingmail.

Niet afkomstig van de politie

De Politie Fryslân stelt dat de e-mail in kwestie niet afkomstig is van de politie. Daarnaast benadrukt de politie bewust geen downloaddlink of een andere link te hebben opgenomen in de e-mail.

Het is niet bekend hoeveel mensen de phishingmail hebben ontvangen. Een woordvoerder van de politie meldt aan NOS.nl dat inmiddels zo’n honderd meldingen zijn binnengekomen van de phishingmail. "Het is elke keer weer een afweging of we er publiciteit aan geven", zegt de woordvoerder. "Vergeet niet dat er dagelijks phishingmails uit naam van de politie worden verstuurd."

Lees ook
Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Onderzoekers van Proofpoint volgen verschillende dreigingsactoren, waaronder TA427. Deze dreigingsactor is ook bekend als Emerald Sleet, APT43, THALLIUM of Kimsuky en wordt gelieerd aan Noord-Korea.

KnowBe4-onderzoek: Bijna 70% van Nederlandse werknemers slaat wachtwoorden op in browser

KnowBe4-onderzoek: Bijna 70% van Nederlandse werknemers slaat wachtwoorden op in browser

Onderzoek van KnowBe4, aanbieder van ’s werelds grootste platform voor security awareness en gesimuleerde phishing, stelt vast dat ruim 66% van de Nederlanders wachtwoorden opslaat in webbrowsers - groot aantal weet niet dat dit (automatisch) gebeurt

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.