Cybercriminelen spelen in op COVID-19-steun, vaccins, en meer

proofpoint

Terwijl het vaccinatieprogramma voor COVID-19 op gang begint te komen, blijven cybercriminelen de aanhoudende crisis gebruiken om angsten uit te buiten. Aanvallen met een coronagerelateerd thema zijn nog steeds aan de orde van de dag. Proofpoint heeft zelfs nog nooit eerder meegemaakt dat één bepaald thema zo vaak en zo lang het cyberlandschap heeft gedomineerd. Deze aanvalscampagnes overstijgen grenzen, talen en branches.
 
Hieronder staan vier voorbeelden die illustreren hoe cybercriminelen actief proberen in te spelen op de interesse van het publiek voor COVID-19-steun, vaccins en ander nieuws. Bij veel van deze aanvallen worden bekende merken nagebootst, zoals de Amerikaanse belastingdienst (IRS), de WHO en DHL. Het doel is vaak eenvoudig: slachtoffers proberen over te halen om ergens op te klikken. Op die manier kunnen de aanvallers vervolgens persoonlijke gegevens stelen, geld aftroggelen, inloggegevens verzamelen of schadelijke payloads uitvoeren voor toekomstige cyberaanvallen.

 

1.    Dridex-campagne imiteert IRS en belooft COVID-19-steun
Slechts een week geleden probeerden cybercriminelen zowel Amerikanen als Canadezen in de val te lokken met de belofte van COVID-19-cheques. In een campagne die uit duizenden e-mails bestond, deed de boevenbende zich voor als de IRS om ontvangers te verleiden ongemerkt Dridex te downloaden. Dit is een trojan die persoonlijke bankgegevens en inloggegevens steelt.
 
Vreemd genoeg weerhield het de bende er niet van dat het Amerikaanse COVID-19-steunpakket nog niet van kracht was en dat Canadezen er evenmin voor in aanmerking komen. De frauduleuze COVID-19-berichten waren gericht op de informatiebeveiligings- en technologiesectoren. Onderwerpregels varieerden van ‘Joe Biden Rescue Plan Act’ en ‘President's Rescue Plan Act’ tot ‘IRS Rescue Plan Form’. Bij elk bericht deed de afzender zich voor als het IRS American Rescue Plan Dept, met e-mailadressen zoals <us_irs@federa1.irs.c0m>, <rescue_plan@federa1.irs.c0m>, en <american_rescue@federa1.irs.c0m>.

 
Als een ontvanger op het ‘get apply form’ klikt, verschijnt er een excel-bestand met daarin een ‘enable content’-verzoek, wat een kwaadaardige macro is waarmee Dridex-malware wordt geïnstalleerd.

2.    WHO-spoofing richt zich op heersende angst voor coronavarianten
Eind februari zag Proofpoint ook een e-mailcampagne gericht op Amerikaanse luchtvaartorganisaties. De e-mails kwamen zogenaamd van de Wereldgezondheidsorganisatie (<awareness@whocoronavirus.com>) en het onderwerp was ‘New Deadly Variants of COVID 19’. In de e-mails was de identiteit van de WHO vervalst en werd een schadelijke bijlage toegevoegd met de titel ‘deadly variants of covid 19.doc’. Dat bestand maakt gebruik van de vergelijkingseditor om AsyncRAT te downloaden, een trojan voor toegang op afstand waarmee de aanvaller toegang krijgt tot het systeem van een slachtoffer.

 
3.    COVID-19-gerelateerde BEC-voorbeelden
BEC e-mailfraude en overgenomen e-mailaccounts kosten organisaties heel veel geld en Proofpoint verwacht dat cyberaanvallers dit soort aanvallen zullen blijven gebruiken zolang de pandemie aanhoudt. In het onderstaande voorbeeld vraagt een BEC-aanvaller de ontvanger, met een COVID-19-vaccinatieconferentie als reden, om dringend alle belastingformulieren van de hele organisatie op te sturen.

 
4.    COVID-19-vaccinatieafspraak
Begin februari zag Proofpoint ook een campagne die gericht was op organisaties in de farmaceutische sector. De e-mails beweerden afkomstig te zijn van ‘DHL Express’ met als onderwerpregel ‘Confirm Your Delivery Address: COVID-19 vaccine appointment’. Deze berichten bevatten een link naar een nagemaakte DHL-verificatiepagina, met als doel de inloggegevens van de gebruiker te stelen.
 
Cybercriminelen blijven het geld volgen. Bovendien blijven zij bekende merken spoofen en vertrouwen ze op social engineering om in hun opzet te slagen - en COVID-19 heeft het voor deze criminelen nog gemakkelijker gemaakt om in te spelen op menselijke emoties.
 
Lees ook
Wiskundig model voorspelt grootschalige cyberaanvallen

Wiskundig model voorspelt grootschalige cyberaanvallen

Grootschalige cyberaanvallen kunnen met behulp van een computermodel worden voorspeld. Onderzoekers van de Amerikaanse universiteit van Michigan hebben een wiskundige model ontwikkeld dat in staat is te berekenen wanneer dergelijke cyberaanvallen waarschijnlijk plaatsvinden. Het model is alleen geschikt voor zeer grootschalige aanvallen, zoals de1

Gegevens van 1.000 Telfort-klanten op straat door malafide app

Gegevens van 1.000 Telfort-klanten op straat door malafide app

De gegevens van ruim duizend Telfort-klanten liggen op straat nadat een cybercrimineel hen met een nepapp voor Windows Phone wist te misleiden. Dit blijkt uit onderzoek van de Gelderlander. De app 'Abonnement Status' is in de Windows Store en is voorzien van het officiële logo van Telfort. De app lijkt hierdoor voor onoplettende gebruikers een ec1

Van phishing verdachte student blijft voorlopig op vrije voeten

Van phishing verdachte student blijft voorlopig op vrije voeten

Een 24-jarige student van de Saxion Hogeschool in Deventer die door de Verenigde Staten (VS) wordt verdacht van deelname aan een phishingaanval blijft voorlopig op vrije voeten. Dit heeft het gerechtshof in Leeuwarden bepaald. De VS hebben om uitlevering van de 24-jarige Vietnamees die in Deventer studeert gevraagd. Het gerechtshof in Leeuwarden1