Cybercriminelen profiteren van populariteit Netflix

Cybercriminelen liften mee op het succes van Netflix. Hackers stelen Netflix inloggegevens en verkopen deze vervolgens door op de zwarte markt, of stelen bankgegevens van Netflix gebruikers.

Dit blijkt uit onderzoek van Symantec. Cybercriminelen kiezen hierbij in veel gevallen voor één van de twee volgende methodes:

  • Malware - De eerste aanval is een malware campagne die bankgegevens probeert te stelen van geïnfecteerde computers waarop de kwaadaardige documenten zijn gedownload. Gebruikers worden gelokt door valse advertenties die goedkopere of vrije toegang geven tot Netflix.
  • Phishing - De tweede aanval is bedoeld om inloggegevens te verkrijgen door phishing-campagnes die gebruikers doorlinken naar valse Netflix-websites en waar vervolgens wordt gevraagd om inloggegevens, persoonlijke informatie en betaalgegevens.

Verkoopmodellen

De gestolen gegevens worden vervolgens op internet te koop aangeboden. Symantec heeft verschillende verkopers gevonden, die hierbij ieder een eigen werkwijze hanteren. Zo kiezen sommige cybercriminelen ervoor Netflix accounts los te verkopen. Via de ‘Netflix Shop’ worden de accounts bijvoorbeeld aangeboden voor 0,25 dollarcent per stuk bij een minimale afname van vier accounts.

Andere cybercriminelen kiezen voor een abonnementsvorm, waarbij klanten betalen voor toegang tot gekraakte accounts die worden aangeboden via een ‘Netflix Generator’. Deze geeft gebruikers met één druk op de knop nieuwe inloggegevens voor de online videodienst. Klanten kunnen per week (10 dollar) of maand (20 dollar) betalen voor toegang tot de accounts. Voor 30 dollar beloven de cybercriminelen gebruikers levenslang toegang te geven tot de Netflix Generator.

symantec-netflix-generator
Meer over
Lees ook
Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Hoewel de eerste door AI gegenereerde cyberaanval nog officieel gedocumenteerd moet worden, zal kunstmatige intelligentie naar verwachting ook in security zijn impact gaan hebben. Sterker nog, AI wordt nu al door cybercriminelen ingezet en bijvoorbeeld gebruikt om phishingmails bij te slijpen. En nieuwe bedreigingen komen door AI waarschijnlijk no1

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing laaide na een kleine dip in het eerste kwartaal van 2023 weer stevig op. Dat blijkt uit het Cy-Xplorer-rapport 2023 van Orange Cyberdefense. Dit zijn de 10 meest opvallende trends uit het rapport.

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Barracuda Networks heeft zijn 2023 Spearphishing Trends Rapport gepubliceerd. Daaruit blijkt dat ruim twee derde (68%) van de ondervraagde organisaties in de Benelux in 2022 het slachtoffer was van spearphishing. Dat is beduidend hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 50 procent. Ook doen bedrijven in de Benelux aanzienlijk langer over het detec1