Cybercriminelen misbruiken LinkedIn om informatie over doelwitten te verzamelen

Cybercriminelen gebruiken steeds vaker valse LinkedIn profielen om informatie te verzamelen over doelwitten die zij willen aanvallen. Door zich voor te doen als voornamelijk recruiters proberen zij contact te leggen met hun doelwit. Informatie die zij hierdoor in handen krijgen wordt ingezet voor het opzetten van spear phishing aanvallen.

Hiervoor waarschuwt het beveiligingsbedrijf Symantec. Het bedrijf stelt in het afgelopen jaar een toenemend aantal incidenten met valse LinkedIn profielen te hebben geregistreerd. Onder andere professionals die actief zijn in IT-beveiliging en de olie- en gasindustrie zijn doelwit van de aanvallers.

Informatie kopiëren van legitieme gebruikers

In veel gevallen worden de valse profielen voorzien van informatie die wordt gekopieerd van LinkedIn profielen van legitieme gebruikers. Denk hierbij aan een beschrijving van hun huidige activiteiten en voormalige functies. Daarnaast worden in sommige gevallen ook foto’s van bestaande LinkedIn profielen gestolen. In andere gevallen kiezen de aanvallers ervoor foto’s uit beeldbanken te gebruiken.

De profielen zouden in veel gevallen zeer geloofwaardig overkomen. Veel legitieme gebruikers trappen dan ook in de truc, wat onder andere blijkt uit de grote hoeveelheid aanbevelingen die sommige valse profielen van legitieme gebruikers hebben gekregen.

‘Kijk sceptisch naar nieuwe connecties’

Het beveiligingsbedrijf adviseert LinkedIn gebruikers sceptisch te zijn over gebruikers die connecties met hen willen liggen. Indien zij twijfelen aan de legitimiteit van een gebruiker adviseert Symantec tekst van het profiel door een zoekmachine als Google te halen om na te gaan of de identieke tekst ook op andere locaties wordt gebruikt, zoals bijvoorbeeld een ander LinkedIn profiel. Hetzelfde geldt voor de profielfoto van gebruikers waarover wordt getwijfeld. Via Google Afbeeldingen kunnen identieke afbeeldingen op internet worden opgespoord.

Symantec meldt met LinkedIn samen te werken om alle profielen die het bedrijf tijdens zijn onderzoek is tegengekomen offline te halen.

Meer over
Lees ook
Gegevens van 1.000 Telfort-klanten op straat door malafide app

Gegevens van 1.000 Telfort-klanten op straat door malafide app

De gegevens van ruim duizend Telfort-klanten liggen op straat nadat een cybercrimineel hen met een nepapp voor Windows Phone wist te misleiden. Dit blijkt uit onderzoek van de Gelderlander. De app 'Abonnement Status' is in de Windows Store en is voorzien van het officiële logo van Telfort. De app lijkt hierdoor voor onoplettende gebruikers een ec1

Van phishing verdachte student blijft voorlopig op vrije voeten

Van phishing verdachte student blijft voorlopig op vrije voeten

Een 24-jarige student van de Saxion Hogeschool in Deventer die door de Verenigde Staten (VS) wordt verdacht van deelname aan een phishingaanval blijft voorlopig op vrije voeten. Dit heeft het gerechtshof in Leeuwarden bepaald. De VS hebben om uitlevering van de 24-jarige Vietnamees die in Deventer studeert gevraagd. Het gerechtshof in Leeuwarden1

'Energiesector is een populair doelwit van hackers'

'Energiesector is een populair doelwit van hackers'

Dat hackers zich zeker niet alleen bezig houden met het aanvallen van websites is al langer duidelijk. Allerlei sectoren zijn geliefde doelwitten voor cybercriminelen. Een voorbeeld hiervan is de energiesector. 7,6 procent van alle gerichte cyberaanvallen was in de eerste helft van 2013 op deze sector gericht. Dit meldt beveiligingsbedrijf Symante1