Cybercriminelen lopen buit van 1 miljard dollar mis door spelfout

hacker4-gabor-kalman

Een groep cybercriminelen is door een blunder een buit van bijna 1 miljard dollar misgelopen. De groep probeerde vanaf de Federal Reserve Bank of New York geld over te schrijven van de centrale bank in Bangladesh naar rekeningen in de Filipijnen en Sri Lanka. Een spelfout gooide echter roet in het eten.

Dit meldt Business Insider. De hackers hebben tientallen transactieverzoeken klaar weten te zetten bij de bank. De vier eerste transacties werden probleemloos uitgevoerd en leverden de groep 81 miljoen dollar op. Bij een vijfde verzoek moest het lijken alsof geld werd overgeschreven naar een goed doel. In de naam van dit goede doel maakten de cybercriminelen echter een spelfout en schreven het woord ‘foundation’ als ‘fandation’.

Routineonderzoek

Deze fout trok de aandacht van bankmedewerkers, die een routineonderzoek hebben gestart. Uit dit onderzoek bleek de transactie frauduleus te zijn, en werden daarnaast ook tientallen andere transactieverzoeken bij andere banken aangetroffen. In totaal hadden deze transacties een waarde van zo’n 1 miljard dollar.

De hackers zouden overigens niet uit Bangladesk komen, maar wel gedetailleerde kennis hebben gehad van de werking van de centrale bank van Bangladesk. Het is niet duidelijk hoe de aanvallers aan deze informatie zijn gekomen. Ook wordt nog onderzocht hoe de cybercriminelen toegang hebben weten te krijgen tot de systemen van de bank. De centrale bank van Bangladesh meldt dat een deel van de 81 miljoen dollar die wel met succes werd gestolen inmiddels weer terug is gehaald. De bank werkt samen met de Filipijnse autoriteiten om ook de rest van het geld op te sporen.

Meer over
Lees ook
G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

Recente security-incidenten hebben een nieuwe variant van Agent Tesla aan het licht gebracht. Hierbij wordt een ongebruikelijk compressieformaat gebruikt om informatie te stelen: ZPAQ. Maar wat is dit precies en welk voordeel biedt het aan cybercriminelen?

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1