Cybercriminelen lokken slachtoffers met antibacteriële betaalpas

unsplash card

Het Coronavirus is momenteel een zeer dominant thema binnen het cyberlandschap en voorlopig lijkt dit nog wel zo te blijven. Onderzoekers van Proofpoint hebben ontdekt dat meer dan 80 procent van de huidige cyberaanvallen op de een of andere manier gebruikmaakt van het coronavirus. Iedere dag komen weer nieuwe updates binnen over hoe de pandemie zich ontwikkelt in de diverse regio's. Cybercriminelen volgen dit patroon en passen hun aanvallen hier telkens moeiteloos op aan.

Zo zagen we bijvoorbeeld in het begin van de uitbraak dat cybercriminelen zich concentreerden op de bezorgdheid over de gevolgen van COVID-19 voor het verzenden en produceren van producten. Nu zien we dat cybercriminelen zich richten op de zorgen over zogenaamde geneesmiddelen en geïnfecteerde personen. Momenteel worden steeds meer werknemers gevraagd om vanuit huis te werken en overheden over de hele wereld zetten zich in om de burgers te ondersteunen. De verwachting is daarom dat cybercriminelen in de niet al te verre toekomst deze thema's in hun aanvallen zullen gebruiken.

Ook Nederland blijft niet buiten schot. Zoals in onderstaande afbeelding is te zien, doen de aanvallers zich in deze phishing-aanval voor als een grote Nederlandse bank. Deze aanval is gericht op de productie-, technologie- en industriële sector en probeert slachtoffers te verleiden hun bankgegevens prijs te geven. In het bericht wordt gesproken over een zogenaamde ‘antibacteriële betaalpas’ en staat verder dat zij zich houden aan ‘de richtlijnen van het RIVM en de overheid’.

proofpoint