Cybercriminelen kunnen systemen in Nissan Leaf aansturen dankzij lek in mobiele app

nissan-leaf-persfoto

De NissanConnect EV app geeft eigenaren van Nissan Leaf’s, een elektrisch voertuig van Nissan, de mogelijkheid systemen in hun auto op afstand aan te sturen. Door een beveiligingslek in deze app krijgen echter niet alleen eigenaren van Nissan deze mogelijkheid, maar kunnen ook cybercriminelen de voertuigen aansturen.

Het beveiligingslek is ontdekt door beveiligingsonderzoeker Troy Hunt, die zijn bevindingen in een blogpost beschrijft. Hunt kwam het lek op het spoor tijdens een software workshop die hij bijwoonde. Dankzij het beveiligingslek kunnen aanvallers onder andere mogelijk de stoelverwarming, het verwarmde stuur, ventilatoren en de airconditioning van Nissan’s op afstand in- of juist uitschakelen. Hunt wist via de kwetsbaarheid onder andere verbinding te maken met een Nissan Leaf en kon hierin systemen aansturen.

Nissan bevestigt de aanwezigheid van het beveiligingslek tegenover Wired. Het bedrijf heeft de NissanConnect EV app inmiddels onbruikbaar heeft gemaakt om misbruik te voorkomen en meldt op korte termijn met een update te komen die het probleem oplost. Nissan benadrukt dat het niet mogelijk is via de app kritieke elementen van voertuigen aan te sturen; uitsluitend functionaliteiten die via de app beschikbaar zijn voor legitieme gebruikers kunnen worden misbruikt.

Lees ook
Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Volgens onderzoek van Orange Cyberdefense was de maakindustrie het afgelopen jaar het grootste doelwit van cyberaanvallen: bijna 33 procent trof deze sector. Al jaren is deze industrie het vaakst getroffen. Jeroen Wijnands, Head of OT Security bij Orange Cyberdefense, ziet bij het gros van deze bedrijven dezelfde misstappen. Dit zijn volgens hem d1

Proofpoint: rechtshandhaving verstoort LockBit

Proofpoint: rechtshandhaving verstoort LockBit

Het wereldwijde rechtshandhavingsinitiatief voor het verstoren van ransomware-operaties, onder leiding van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, is goed nieuws voor cyberverdedigers en organisaties die nog steeds last hebben van de gevolgen van LockBit-infecties.