Cybercriminelen inhuren wordt steeds goedkoper

Cybercrime wordt steeds goedkoper. Voor 129 dollar kunnen cybercriminelen worden ingehuurd voor het hacken van een specifiek Hotmail of Gmail account.

Dit blijkt uit een jaarlijks onderzoek van Dell SecureWorks naar ondergrondse marktplaatsen. Het laten kraken van zakelijke e-mailaccounts is duurder en kost gemiddeld 500 dollar. Ook credit- en debitcards zijn eenvoudig te koop. Deze kaarten kosten gemiddeld 7 dollar per stuk. Een Brits paspoort is te koop voor 25 dollar, terwijl een Amerikaanse Facebook of Twitter account wordt aangeboden voor 129 dollar. Het is ook mogelijk tegen betaling DDoS aanvallen te laten opzetten. Hierbij wordt een tarief gerekend per uur, dag of week. Een aanval van één dag kost tussen de 30 en 55 dollar.

De cijfers zijn afkomstig van een analyse van het CISO INTEL team van Dell SecureWorks, dat zowel Russische als Engelstalige ondergrondse marktplaatsen heeft onderzocht in de periode Q3 2015 tot en met Q1 2016. SecureWorks concludeert dat cybercriminelen steeds vaker opereren als normale bedrijven, en zich presenteren als ‘eerlijk, betrouwbaar en professioneel’. Sommige aanbieders bieden zelfs de garantie dat hun tools werken, en zijn bereid betaling te ontvangen nadat ‘zichtbare resultaten’ zijn behaald.

Meer over
Lees ook
Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.