Cybercriminelen chanteren bedrijven met beveiligingsgaten

hacker4-gabor-kalman

Cybercriminelen hebben in 2015 tientallen bedrijven gechanteerd. De aanvallers gaan doelgericht op zoek naar kwetsbaarheden in het netwerk van een bedrijf. Vervolgens waarschuwen zij het bedrijf, maar eisen eerst een beloning voordat zij details prijsgeven over het beveiligingslek. In totaal zouden ruim 30 bedrijven afgelopen jaar doelwit zijn geworden van deze praktijken.

Hiervoor waarschuwt IBM. In veel gevallen zouden cybercriminelen zoeken naar bekende kwetsbaarheden, die eenvoudig voorkomen kunnen worden. Denk hierbij aan SQL injecties. Deze beveiligingsgaten kunnen worden opgespoord met tools die cybercriminelen kant en klaar kunnen aanschaffen. In geen enkel geval dat door IBM is onderzocht werd een zogeheten ‘zero-day’ beveiligingslek gebruikt. Dit is een lek dat nog niet eerder bekend was en die dan ook nog niet is gedicht.

Datadiefstal

Zodra de aanvallers toegang hebben verkregen tot het bedrijfsnetwerk proberen zij hier gevoelige of vertrouwelijke informatie op te sporen, waaronder persoonsgegevens. Deze gegevens worden zo snel mogelijk gedownload en doorgaans op een cloud dienst opgeslagen.

Vervolgens sturen de aanvallers een e-mail naar het getroffen bedrijf, inclusief een link naar de gestolen data. De cybercriminelen vragen vervolgens losgeld in ruil voor informatie over de cyberaanval. IBM merkt op dat de aanvallers niet expliciet dreigen de gestolen data openbaar te maken.

‘Schakel de politie in’

IBM adviseert bedrijven die door een dergelijke aanval worden getroffen naar de politie te stappen. Zodra een dergelijke e-mail wordt ontvangen zouden bedrijven direct zoveel mogelijk informatie over de aanval moeten verzamelen, inclusief logbestanden en e-mails die de cybercriminelen hebben verstuurd. Deze informatie kan het bedrijf doorspelen naar de politie.

Lees ook
Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Hoewel de eerste door AI gegenereerde cyberaanval nog officieel gedocumenteerd moet worden, zal kunstmatige intelligentie naar verwachting ook in security zijn impact gaan hebben. Sterker nog, AI wordt nu al door cybercriminelen ingezet en bijvoorbeeld gebruikt om phishingmails bij te slijpen. En nieuwe bedreigingen komen door AI waarschijnlijk no1

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing laaide na een kleine dip in het eerste kwartaal van 2023 weer stevig op. Dat blijkt uit het Cy-Xplorer-rapport 2023 van Orange Cyberdefense. Dit zijn de 10 meest opvallende trends uit het rapport.

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Barracuda Networks heeft zijn 2023 Spearphishing Trends Rapport gepubliceerd. Daaruit blijkt dat ruim twee derde (68%) van de ondervraagde organisaties in de Benelux in 2022 het slachtoffer was van spearphishing. Dat is beduidend hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 50 procent. Ook doen bedrijven in de Benelux aanzienlijk langer over het detec1