Cybercriminelen breken in bij kassadivisie van Oracle

hacker-groot

Oracle is doelwit geworden van cybercriminelen. Aanvallers hebben het computernetwerk van Oracle’s MICROS divisie weten binnen te dringen. Deze divisie ontwikkelt kassasystemen.

Beveiligingsonderzoeker Brian Krebs meldt op zijn blog dat de aanvallers vermoedelijk uit Rusland komen. De aanval wordt bevestigd door Oracle. Een anonieme bron binnen Oracle meldt tegenover Krebs dat de code is aangetroffen op ruim 700 systemen. Mogelijk zijn bij de aanval gebruikersnamen en wachtwoorden van klanten voor de online support portal van MICROS gestolen. Het bedrijf dwingt klanten daarom hun wachtwoord te resetten. Daarnaast adviseert Oracle het wachtwoord te resetten van alle accounts waarmee MICROS medewerkers toegang hebben gehad tot de on-premise systemen van klanten.

MICROS

MICROS is sinds 2014 in handen van Oracle, dat bij de overname van het bedrijf meldde dat wereldwijd ruim 330.000 kassa’s op het MICROS-systeem draaien. In totaal zouden ruim 700 systemen zijn getroffen. Oracle benadrukt dat betaalgegevens worden versleuteld en dus veilig zijn. Ook stelt het bedrijf dat andere afdelingen niet getroffen zijn door de aanval.

Twee anonieme security experts die bekend zijn met het onderzoek van Oracle melden tegenover Krebs dat vanaf het support portal van MICROS communicatie is gedetecteerd met een server die gebruikt wordt door de Carbanak groep. Deze groep is onderdeel van een Russisch cybercrime syndicaat die verdacht wordt van de diefstal van ruim 1 miljard dollar van banken, winkels en horecagelegenheden.

Meer over
Lees ook
G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

Recente security-incidenten hebben een nieuwe variant van Agent Tesla aan het licht gebracht. Hierbij wordt een ongebruikelijk compressieformaat gebruikt om informatie te stelen: ZPAQ. Maar wat is dit precies en welk voordeel biedt het aan cybercriminelen?

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1