Cybercrimineel chanteerde Nokia in 2007 voor miljoenen euro's

Een cybercrimineel blijkt Nokia in 2007 met succes te hebben afgeperst. Het Finse telecombedrijf betaalde miljoenen euro's om te voorkomen dat een certificaat voor het mobiele besturingssysteem Symbian op straat zou komen te liggen. Indien dit was gebeurd had het bedrijf de veiligheid van Symbian niet langer kunnen garanderen.

Het nieuws is naar buiten gebracht in de Finse media en is inmiddels door de Finse autoriteiten tegenover Reuters bevestigd. Het gaat om een certificaat waarmee cybercriminelen Symbian-software zelf konden tekenen. Ook malware kon via deze weg van een certificaat worden voorzien, waardoor de kwaadaardige software volledig veilig lijkt te zijn. Een groot probleem voor Nokia, dat in 2007 nog leider was in de smartphonemarkt.

Het Finse telecombedrijf besloot daarom gehoor te geven aan de oproep van de cybercrimineel om losgeld te betalen. Het bedrijf liet miljoenen euro's achter in een sporttas op de parkeerplaats van een pretpark. Het was de bedoeling dat de dief zou worden opgepakt zodra hij dit geld kwam ophalen. Dit bleek in de praktijk echter niet het geval. De Finse politie verloor de cybercrimineel namelijk uit het oog, waardoor hij kon ontsnappen. De dief is nooit gepakt.

Lees ook
G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

Recente security-incidenten hebben een nieuwe variant van Agent Tesla aan het licht gebracht. Hierbij wordt een ongebruikelijk compressieformaat gebruikt om informatie te stelen: ZPAQ. Maar wat is dit precies en welk voordeel biedt het aan cybercriminelen?

TA866 keert terug in grootschalige e-mailcampagne

TA866 keert terug in grootschalige e-mailcampagne

Proofpoint onderzoekers stellen de terugkeer van TA866 in een grootschalige e-mailcampagne vast. TA866 was negen maanden afwezig. Op 11 januari 2024 blokkeerde Proofpoint een grootschalige campagne van enkele duizenden e-mails gericht op Noord-Amerika.

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.