Cyberaanvallers nemen Britse parlement onder vuur

hacker4-gabor-kalman

Het Britse parlement is getroffen door een cyberaanval. Aanvallers probeerden toegang te verkrijgen tot e-mailaccounts van Britse parlementariërs. Ongeveer 90 accounts zouden daadwerkelijk zijn gekraakt.

The meldt The Guardian, die een e-mail heeft ingezien die naar betrokkenen is verstuurd. De aanval zou zijn gericht op e-mailaccounts met een zwak wachtwoord. Volgens bronnen van het Britse Press Association (PA) hebben de aanvallers toegang weten te verkrijgen tot 90 e-mailaccounts van parlementariërs. De aanval vond op vrijdag 23 juni plaats.

Toegang tot e-mail geblokkeerd

In de e-mail die naar betrokkenen is gestuurd wordt aangegeven dat de aanvalsmethode wordt samengewerkt in nauwe samenwerking met het Britse National Cyber Security Centre. Daarnaast zijn in samenwerking met dit centrum maatregelen genomen om te voorkomen dat aanvallers toegang kunnen verkrijgen tot getroffen e-mailaccounts. Zo is momenteel de toegang tot e-mailaccounts vanaf locaties buiten het Britse parlement geblokkeerd.

Een woordvoerder van het Britse House of Commons zegt tegenover The Guardian: “De Houses of Parliament hebben ongeautoriseerde pogingen ontdekt om toegang te verkrijgen tot parlementaire gebruikersaccounts. We onderzoeken het incident en nemen in samenwerking met het National Cyber Security Centre verdere maatregelen om het computernetwerk te beveiligen.”

Lees ook
G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

Recente security-incidenten hebben een nieuwe variant van Agent Tesla aan het licht gebracht. Hierbij wordt een ongebruikelijk compressieformaat gebruikt om informatie te stelen: ZPAQ. Maar wat is dit precies en welk voordeel biedt het aan cybercriminelen?

Dit zijn de verwachtingen in 2024 voor het continu veranderende dreigingslandschap

Dit zijn de verwachtingen in 2024 voor het continu veranderende dreigingslandschap

Niemand weet wat ‘The Next Big Thing’ in het dreigingslandschap wordt. Wat wel mogelijk is, is terugkijken naar 2023, opvallende gedragingen van actoren identificeren en een gefundeerde inschatting maken van wat 2024 mogelijk in petto heeft.

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.