Cyber Security Raad: 'Directies moeten strategisch sturen op cyber security'

hacker3

“Wel of geen meldplicht van datalekken, ieder datalek hoort thuis bij de directie”, dat stelt de Cyber Security Raad naar aanleiding van berichtgeving over een verplichting om digitale inbraken te melden. “Het bedrijfsleven leunt te veel op technische maatregelen bij het voorkomen van cyberaanvallen en datalekken. Het gaat om veel meer dan techniek alleen. Het wordt tijd dat boardrooms en directies van grote én kleine bedrijven dat onderkennen en hun verantwoordelijkheid nemen. Het is vijf voor twaalf.”

“Recente cyberaanvallen tonen aan dat frequentie, schaal en impact toenemen. Daarom is actie nodig”, stelt de Cyber Security Raad. “Beveiligde apparatuur en technische maatregelen, zoals firewalls en antivirussoftware, zijn allang niet meer genoeg om digitale veiligheid te garanderen. Dat is net zo iets als sluizen hypermodern maken, terwijl er gaten in de dijk zitten.” De Cyber Security Raad is van mening dat de top van Nederlandse bedrijven, overheden en organisaties aanzet is. Zij moet meer strategisch sturen op cyber security in haar organisatie, zodat bijvoorbeeld datalekken worden voorkomen in plaats van gemeld. “Digitale veiligheid wordt namelijk alleen bereikt als de gehele bedrijfsvoering gericht is op het voorkomen van cyberincidenten. Het is niet alleen een IT-probleem.”

Digitaal veilige organisatie

De Cyber Security Raad stelt dat het bereiken van een digitaal veilige organisatie heeft onder andere te maken met leiderschap, cultuur, gedrag van mensen, fysieke veiligheid, onderzoek, detectie, respons en snel herstel na een cyberincident. Samenwerking binnen de keten is echter ook een belangrijke aspect. Het gaat immers niet alleen om de eigen veiligheid van bedrijven, maar ook om die van toeleveranciers. De Cyber Security Raad dringt er daarom bij het bedrijfsleven op aan om strategische kwaliteitsnormen in te zetten om het algehele niveau van cyber security te verhogen.

Een kwaliteitsnorm die hiervoor gebruikt zou kunnen worden is de recent verschenen Europese PAS 555. Deze norm beslaat volgens de Cyber Security Raad al deze facetten en is een goede norm voor een brede aanpak van cyber security. Het is een van de strategische kwaliteitsstandaarden die boardrooms en directies helpen om van digitale veiligheid hun speerpunt te maken. De in Engeland ontwikkelde PAS 555 is toegespitst op de Europese situatie en geschikt voor alle bedrijven en organisaties; klein of groot. “Iedereen die de digitale veiligheid van zichzelf en van zijn klanten serieus neemt, gaat aan de slag met deze strategische kwaliteitsnorm”, aldus de Raad.

 
Lees ook
Genetec kondigt nieuwe versie van Security Center aan

Genetec kondigt nieuwe versie van Security Center aan

Genetec Inc., technologieleverancier van oplossingen voor unified security, openbare veiligheid, operations en business intelligence, heeft een nieuwe versie aangekondigd van haar unified security platform Security Center.

NetWitness ondersteunt AWS AppFabric om SaaS-applicaties te beveiligen

NetWitness ondersteunt AWS AppFabric om SaaS-applicaties te beveiligen

NetWitness, leverancier van detectie-, onderzoeks- en responstechnologie voor bedreigingen en incidentresponsdiensten, is geïntegreerd met AWS AppFabric. Die nieuwe service van Amazon Web Services (AWS) zorgty er voor dat software as a service (SaaS)-applicaties snel kunnen worden gekoppeld voor een betere productiviteit en beveiliging.

Genetec: bedrijven kiezen versneld voor cloud- en hybride fysieke security oplossingen

Genetec: bedrijven kiezen versneld voor cloud- en hybride fysieke security oplossingen

Genetec Inc., leverancier van oplossingen voor unified security, openbare veiligheid, operations en business intelligence, heeft het ‘2024 State of Physical Security Report’ gepubliceerd. Aan dit onderzoek, dat gaat over de beveiligingsstrategieën die organisaties hanteren, deden wereldwijd meer dan 5.500 specialisten op het gebied van fysieke bev1